Завершальним акордом свята зазвичай стає торт або пиріг. Отримання приємних смакових відчуттів передбачає якусь екзотичність в приготуванні або рецептурному наповненні. Сучасні хохяйкі призвичаїлися готувати приголомшливо смачні страви, використовуючи давно відомі продукти. Стравами з яблук складно когось здивувати, але домашні пироги з журавлиною і яблуками в різних варіаціях будуть доречні і на святковому, і на повсякденному столі. Додавши кілька нових штрихів до стандартного рецепту, можна отримати справжній кулінарний шедевр. Спробуйте поекспериментувати з пирогом з яблук і журавлини.
Простий пісний пиріг з журавлиною і яблуками
Традиційний спосіб приготування пирога з фруктами. На його основі, змінюючи склад наповнювача, склад тесту або різновиди додаткових прянощів, можна придумати свій рецепт пирога.
Складові:
- 50 мл рослинного масла;
- 150 гр цукру;
- стакан кефіру;
- одне яйце;
- дві склянки борошна;
- один стакан журавлини;
- п’ять яблук;
- одна чайна ложка розпушувача для тіста.
приготування:
Очищені яблука розрізаємо на 8 частин, вибираємо з них насіння. Перебрану і помиту журавлину відкидаємо на друшляк. Розпушувач змішуємо з борошном і просіваємо. Яйце і цукор збовтуємо віночком, поступово додаємо кефір. Поступово в рідку суміш додати борошно.
Пам’ятайте: чим більше ви заважаєте тісто в процесі приготування, тим більше воно наповнюється киснем. Отже, тим пишніше буде готовий пиріг.
У готове тісто додаємо ягоди журавлини і знову перемішуємо. Отриману масу викладаємо в підготовлену форму. По верху пирога потрібно акуратно розкласти часточки яблук. Печемо в розігрітій до 180 градусів духовці близько години, готовність перевіряємо сірником або зубочисткою. Цукрову пудру змішуємо з корицею і прикрашаємо охолоджений пиріг.
Журавлинний пиріг з шоколадного пісочного тіста з яблуками
Складові:
Важливо знати! За даними міністерства охорони здоров’я, дієти, фізичні вправи, таблетки і ліпосакція є сьогодні основними методами боротьби із зайвою вагою, однак, судячи з того, що кількість повних людей продовжує зростати, жоден з них не відноситься до по-справжньому масовим і ефективним. Все змінилося, коли з’явилися “Bee Slim”, краплі для спалювання жиру. Розповідає, лікар вищої медичної категорії, дієтолог, Саута Леонід Олександрович ..читати детальніше …
- 330 гр борошна;
- пачка вершкового масла;
- склянка цукру;
- одне яйце;
- 4 столових ложки какао;
- столова ложка розпушувача;
- столова ложка сметани;
- столова ложка манки;
- 1 кг яблук;
- 100 гр сушеної журавлини (можна замінити родзинками);
- 1 чайна ложка кориці;
- 3 склянки молока;
- брикетований пудинг.
приготування:
- Масло, цукор, сіль, какао розпушувач з борошном рубаємо в крихту і вимішуємо м’яке тісто. Розділити все тісто на три частини, одну з них, загорнуту в плівку, кладемо в морозилку.
- У яблук видаляємо шкірку і насіннєву коробочку. Порізані тонкою соломкою яблука, скроплюємо лимонним соком, всипаємо до них розмочену журавлину і посипаємо корицею.
- Брикети з пудингом розминаємо, доливаємо до них молоко (100 мл), цукор (половину склянки) і доводимо до кипіння.
- Форму вистилає пергаментом. З двох частин тесту розгортаємо пласт, яким вистилає форму з піднятими бортами. Манку висипаємо на дно тонким шаром. Зверху викласти фрукти, які, в свою чергу заливаємо гарячим пудингом. Верх пирога прикрити тертим тестом. Печемо пиріг протягом 50 хвилин при 180 градусах. Прикрасить пиріг викладена красиво журавлина і цукрова пудра.
Пишний горіхово-яблучний пиріг з журавлиною
У кулінарній книзі будь-якої господині існує безліч рецептів різних пирогів. Солодка випічка, напевно, займає не останнє місце. Пишний яблучний пиріг з журавлиною і горіхами може стати гідним поповненням вашої колекції пирогів.
Складові:
- 350 гр борошна;
- 150 гр кукурудзяного крохмалю;
- 200 гр цукру;
- 2 яйця;
- одна ст. ложка розпушувача;
- 150 мл молока;
- 170 мл рослинного масла;
- 2 ст. ложки рому;
- 100 гр журавлини;
- 4 яблука;
- 80 гр ядер фундука;
- 1 ч. Ложка цедри лимона;
- ванільного цукру – пакетик.
приготування:
- Ягоди журавлини заливаємо ромом і наполягаємо годину. У збиті до пишної піни яйця, повільно всипаємо цукровий пісок і цукор з ваніллю. Продовжуючи заважати, додаємо рослинне масло.
- Половину порції подрібнених на середні сегменти горіхів і замочену журавлину всипаємо в яєчну суміш і ретельно перемішуємо. У кілька прийомів вводиться просіяне з крохмалем і розпушувачем борошно і молоко. Тісто виходить досить густим.
- Наповнюємо змащену жиром і присипану сухарями форму тестом. Яблучні дольки вдавлюємо в тісто гострим кінцем вниз. Між ними прокладаємо журавлинні доріжки.
- Весь пиріг зверху посипаємо цедрою лимона і горіхами, що залишилися. Прогріваємо духовку на 180 градусів, печемо пиріг трохи більше години, готовність перевіряємо лучиною. Охолоджуємо в формі. Якщо дно форми викладали пергаментом, то його слід зняти з теплого пирога, інакше він приклеїться.
Запам’ятайте: кукурудзяний крохмаль можна при необхідності замінити борошном з тонким помелом. Головне, щоб вона була кукурудзяної!
Яблучно-журавлинний пиріг з пісочного тіста
Хрустке, розсипчасте тісто в поєднанні з карамелізований яблуками і журавлиною не може не радувати ласунів.
Для приготування тіста:
- борошно – один стакан;
- масло вершкове – 150 гр;
- цукрова пудра – 50 гр;
- яйце – одне.
Для приготування начинки:
- масло вершкове – 50 гр;
- цукор – пісок – 150 гр;
- вода – 2 ст. ложки;
- журавлина – 2/3 склянки;
- яблука – 3 шт.
приготування:
- Вершкове масло рубаємо в крихту з просіяного борошном. Цукрову пудру збиваємо з яйцем невеликими частинами додаємо до масла з борошном. Вимісити спочатку ложкою, а потім руками до однорідності. Надавши тесту круглу форму, загортаємо його в харчову плівку або целофановий кульок і кладемо в холодильник.
- Карамелізовані начинку з яблук і журавлини для пирога готуємо в два етапи. Підігріваємо воду і масло. У миску з водою і вершковим маслом поступово додаємо цукор, суміш при цьому постійно заважаємо. Варимо на невеликому вогні, поки склад не загусне і не потемніє.
- У приготовлену карамельну масу всипаємо порізані часточки яблук і ягоди, перемішуємо, вимикаємо вогонь під мискою і даємо начинці просочитися карамеллю. Ні в якому разі не кип’ятимо, оскільки фрукти втратять форму і розлізуться.
- Тісто дістаємо з холодильника і ділимо на дві частини. Одну частину, розподіляємо по дну форми, натираючи його на тертці. Форму попередньо посипаємо борошном або панірувальними сухарями.
- Щоб карамезізованние фрукти не пристали до стінок форми, зробіть на першому коржі невеликі бортики. «Стружкою» з другого шматка тіста прикрийте начинку. Випікаємо півгодини в прогрітій до 200 градусів духовці до золотистого кольору. Розрізаємо на шматки в холодному вигляді. Збиті домашні вершки будуть прекрасним доповненням вашого страви.
Кисло-солодкий фруктовий пиріг зі змішаного тесту
Рецепт пирога з журавлиною і яблуками зі змішаного тесту пізнаваний і незвичайний одночасно. Тісто з борошна з вівсяними пластівцями при випіканні дуже нагадує вівсяне печиво. Кислинка ж журавлини надає пирога особливу пікантність.
цікаво:
- один стакан борошна;
- один стакан вівсяних пластівців;
- 2/3 склянки цукру;
- 500 г йогурту;
- одна чайна ложка розпушувача;
- два яблука;
- один стакан журавлини;
- півсклянки олії;
- одне яйце.
приготування:
- Борошно і вівсяні пластівці перемішуються. Додавання солі, цукру і розпушувача проводимо по черзі. Йогурт ділимо навпіл і, змішавши його з рослинним маслом, влити в вівсяну суміш. Вимішуємо тісто руками, так як воно досить щільне і кроіштся. Форму застилає пекарської папером, стінки змащуємо маслом. Тісто розгортаємо пластом приблизно в один сантиметр заввишки, викладаємо у форму так, щоб утворилися борту.
- Яблука за допомогою овочевого ножа ріжемо тонший. З цих платівок формуємо рулетики, які потрібно розподілити по всьому дну. Журавлину перетираємо з цукром. Отриманий склад акуратно розподіляємо між яблуками.
- А з останків йогурту готуємо молочну заливку. Яйце збовтуємо з кукурудзяним крохмалем і йогуртом, додаємо ложку цукру (якщо потрібно). Вимішуємо, уникаючи утворення грудок. Однорідною масою заллємо пиріг зверху.
- Печеться такий пиріг дуже швидко. Через пів години з прогрітій до 180 градусів духовки можна виймати готовий продукт.
Пиріг з яблук і журавлини в листковому тісті
Тісто для цього пирога беремо готове, з супермаркету. Начинку можна приготувати з будь-яких улюблених фруктів. У нас сьогодні – яблука і журавлина.
Складові:
- листкове тісто (заморожене) – 1 упаковка;
- цукор – 250 г;
- яблука – один кіло;
- товчена журавлина – дві склянки;
- вершкове масло – 50;
- борошно – 2-3 столових ложки.
приготування:
- Нарізані дрібними шматочками яблука і розім’яту журавлину змішуємо з цукром, корицею і борошном. Начинка виходить вузький. Готове тісто кладемо на посипаний борошном стіл і, розділивши попередньо на дві нерівні частини, починаємо готувати основу для пирога.
- Більший шматок тіста розподіляємо по формі так, щоб всі її стінки були покриті тестом. Наповнювач пирога, викладений на тісто, засипаємо по верху шматочками вершкового масла. Другий шматок тіста, розкатаний точно за розміром форми, кладемо на начинку. Пласти тесту щільно з’єднуємо між собою, в верхньому шарі ножицями робимо кілька прорізів, краї яких відгинаємо вгору.
- У духовці печемо пиріг 15 хвилин при 200 градусів. Потім температуру в духовці знижуємо до 180 градусів, продовжуючи випічку десерту ще пів години.
Готовий пиріг має апетитну золотисту скориночку. Остудити пиріг краще в духовці з відкритою дверкою, а нарізати – коли повністю прохолоне.