Запашне і ніжне ласощі родом з дитинства не залишить байдужим жодного дорослого. А рецепт класичного кексу простий в приготуванні, і не вимагає серйозних витрат часу. Солодка випічка завжди буде доречна до чаю в будні, і порадує гостей на урочистому заході. Великою перевагою знайомого ласощі є мінімальна витрата продуктів для його приготування. Але головна родзинка рецепту полягає в тому, що він готується в класичній прямокутній формі.
Кекс «Столичний»
Рецепт класичного кексу залишається незмінним з часів СРСР і до сих пір користується популярністю у кулінарів. Саме він став прабатьком того розмаїття випічки, яке готують господині по всьому СНД.
Складові:
- масло вершкове – 150 г;
- борошно в / с просіяне – 180 г;
- яйце куряче свіже – 2 шт .;
- родзинки темних сортів – 45 г;
- родзинки світлих сортів – 45 г;
- цукор буряковий – 140 г;
- цукрова пудра – 1,5 ст.л .;
- коньяк – 3 ст.л .;
- розпушувач – 1 пакетик;
- рослинне масло – 1 ст.л .;
- ванілін – щіпка.
приготування:
Розігріваємо духовку до 180 градусів. Залізну або силіконову прямокутну форму змащуємо маслом, щоб кекси не прилипали.
Масло залишаємо на кухні, щоб воно розм’якло. Потім розтираємо з цукровим піском і ваніліном до однорідної маси.
Яйця збиваємо з коньяком до утворення піни і додаємо до масляної суміші. Ретельно перемішуємо дерев’яною ложкою або віночком до утворення пінної білої маси.
Просіяне борошно змішуємо з розпушувачем і поступово вводимо до готової суміші, замішуючи тісто.
Промиваємо родзинки і обдаємо окропом. Змішуємо солодку начинку зі столовою ложкою борошна, перемішуємо і всипаємо в тісто. Ще раз перемішуємо для рівномірного розподілу нового інгредієнта.
Викладаємо тісто в заздалегідь підготовлену форму і відправляємо в духовку на 60-70 хвилин. Перевіряємо на готовність за допомогою сірника або зубочистки.
Готовий кекс накриваємо рушником. Коли він трохи охолоне, рясно присипаємо верхівку пудрою.
Рецепт класичного кексу з какао
Професійний кондитера щорічно перетворюють звичні рецепти, додаючи цікаві інгредієнти і коригуючи технологію приготування. Не дивно, що рецепт класичних радянських кексів з часом зазнав деяких змін, впевнено ставши в список найпопулярніших.
Складові:
- борошно в / с – 0,5 кг;
- яйце куряче – 4 шт .;
- масло вершкове 82,5% – 250 г;
- маргарин – 50 г;
- молоко 2,5% – 300 г;
- какао-порошок – 3 ст.л. (З гіркою);
- апельсин середній – 1 шт .;
- цукор тростинний – 0,4 кг;
- розпушувач – 1 пакетик;
- ванільний цукор – щіпка.
приготування:
- Включаємо духовку і виставляємо температуру 170 градусів. Поки вона розігрівається, замішуємо тісто.
- Борошно просіваємо два рази, змішуємо з розпушувачем і ванільним цукром.
- Форму ретельно змащуємо маргарином, присипаємо борошном. Надлишки посипання можна з легкістю скинути, перевернувши форму.
- Яйце розбиваємо в чашу блендера, збиваємо кілька хвилин. Потім додаємо до білої маси половину цукру і добиваємо до густої піни. Переливаємо суміш в миску з високими бортиками.
- Розтоплюємо масло і вливаємо в білкову глазур, ретельно вимішуючи ложкою до однорідності.
- Невеликими порціями вводимо борошно, заважаючи круговими рухами.
- Очищаємо апельсин від помаранчевої шкірки і білої плівки. Натираємо на тертці. Додаємо цедру до тесту, заливаємо склянкою молока, перемішуємо.
- Відокремлюємо ⅓ частина тесту, додаємо решту 50 мл молока, какао і збиваємо до однорідності.
- Заливаємо в форму біле тісто, а потім коричневе. Випікаємо 50-60 хвилин.
- Виймати готовий кекс потрібно тільки після того, як він повністю охолоне. При бажанні можна прикрасити його глазур’ю.
Лимонний кекс
Рецепт класичного кексу з додаванням свіжого лимона готується легко і просто. Головне правило – це дотримання пропорцій.
Складові:
- яйце куряче свіже – 3 шт .;
- борошно в / с просіяне – 300 г;
- лимонний сік свіжовичавлений – 4 ст.л .;
- натерта цедра лимона – 1,5 ст.л .;
- масло вершкове – 180 г;
- цукор буряковий – 1 стакан;
- харчова сода – ⅔ ч. л;
- ванільний цукор – щіпка.
приготування:
- Виставляємо перемикач духовки на 190 градусів. Форму застилає пергаментним папером і переходимо до замішування тіста.
- Вершкове масло потрібно розтопити в окремій залізній мисці на повільному вогні. Коли воно трохи охолоне, додаємо яйця і швидко збиваємо вінчиком, щоб вони не згорнулися під впливом гарячої масляної рідини.
- Додаємо обидва види цукру і ретельно вимішуємо до повного розчинення кристалів.
- Соду заливаємо соком лимона і перемішуємо. Додаємо до солодкої масляною масою.
- Переходимо до введення борошна невеликими порціями, замішуючи тісто без грудочок. До готової маси додаємо цедру лимона і ще раз перемішуємо.
- Перекладаємо готове тісто в форму і ставимо пектися на 20 хвилин. Потім дістаємо з духовки і скроплюємо лимонним соком. Ставимо допікати ще на 25 хвилин.
- Готовий класичний кекс з приємним цитрусовим ароматом відмінно поєднується із зеленим або чорним чаєм.
Британський кекс з цукатами
Англійці великі цілителі чаювань і вишуканих солодощів. Саме тому з’явився класичний рецепт великобританського кексу.
Складові:
- борошно в / с – 2,5 склянки;
- цукор тростинний – 270 г;
- вершкове масло – 220 г;
- яйце куряче – 3 шт .;
- родзинки – 45 г;
- цукати – 70 г;
- горіхи будь-які очищені – 70 г;
- екстракт ваніліну – 2 ч.л .;
- олія соняшникова – 1 ч.л .;
- розпушувач – 1 пакетик.
приготування:
- Включаємо духовку і виставляємо температуру 175 градусів. Форму змащуємо олією.
- Цукровий пісок перетираємо з маслом, досипаємо ванілін. Додаємо яйця і ретельно перемішуємо до отримання однорідної маси.
- Просіваємо борошно два рази, додаємо до неї розпушувач і не поспішаючи засипаємо в жирну масу, замішуючи тісто без грудок. Всі компоненти разом можна ложкою, віночком або за допомогою міксера.
- Горіхи дробу за допомогою качалки. Цукати нарізаємо на невеликі шматочки. Ізюм змішуємо з двома столовими ложками борошна і іншими солодощами для начинки. Все ретельно перемішуємо і додаємо до інших інгредієнтів. Розподіляємо горіхи і сухофрукти, Промінь тісто.
- Готове тісто перекладаємо в форму і ставимо випікатися в уже встигла розігрітися духовку на 75 хвилин.
- За англійських традицій класичні кекси подаються до чаю холодними. Охолоджуються при кімнатній температурі.
Столичний сметанний кекс
Особливо ніжними виходять кекси за класичним рецептом, які готуються на сметані. Такий варіант має великий попит у господинь, які не мають можливості витрачати на випічку багато часу.
Складові:
- борошно – 2 склянки з гіркою;
- сметана магазинна 20% – 200 мл;
- яйце куряче – 2 шт .;
- розпушувач – 1 пакетик;
- маргарин – 100 г;
- цукор буряковий – 280 г;
- цукор ванільний – 1 пакетик.
приготування:
- Маргарин ставимо в теплому приміщенні на 20 хвилин, щоб він розтанув. Включаємо духовку і виставляємо температуру 200 градусів.
- Закладаємо в блендер яйця, обидва види цукру і збиваємо до білої піни. Додаємо встиг стати м’яким маргарин і включаємо техніку ще на 3 хвилини.
- Заливаємо до отриманої маси сметану і збиваємо на високій швидкості до тих пір, поки жирна суміш не збільшиться в об’ємі. Перемикаємо на повільний режим.
- Додаємо борошно змішане з розпушувачем і продовжуємо перемішувати інгредієнти міксером, поки не вийде однорідне тісто без грудок.
- Форму змащуємо маслом і перекладаємо в неї тісто. Ставимо випікатися в духовку на 40 хвилин.
Рецепт класичного кексу на кефірі
Класичний рецепт кексів на кефірі відомий з Стародавньої Русі, де він випікався у великій формі. Такі солодощі подавалися на урочисті заходи, де збиралося багато гостей.
Складові:
- яйце куряче – 2 шт .;
- цукор буряковий – ½ склянки;
- кефір 2,5 – 1 склянка;
- борошно в / с – 2 склянки;
- родзинки будь-якого сорту – ½ склянки;
- розпушувач – 1 пакетик.
приготування:
- Яйця перетираємо з цукром, а потім збиваємо до пишної піни за допомогою міксера.
- В отриману масу вводимо кефір. Ретельно перемішуємо.
- Просіваємо борошно, додаємо до неї розпушувач і родзинки.
- Змащуємо форми для випікання і заповнюємо їх наполовину. Випікаємо при температурі 180 градусів протягом 20-30 хвилин.
Класичні кекси готують і випікають різними способами, але частіше рецепти відрізняються невеликими розбіжностями в нюансах приготування. Наприклад, поширене ласощі, замішане на кефірі часто рясніє такими добавками, як вишня, згущене молоко або повидло. Ізюм замінюють також різними ягодами і цукатами.