Рецепт досить складний і потребує багато зусиль, але результат того вартий. Пігоді готуються в мантоварке (пароварці) на пару, тому іноді їх ще називають мантами. Пігоді або пиріжки по-корейськи можна готувати і в пароварці. Деякі використовують для приготування звичайну каструлю і варять їх, але це вже зовсім інша страва.
Необхідні інгредієнти
- 0,5 склянки теплої води для опари;
- 0,5 чайної ложки цукру для опари;
- 2 чайні ложки сухих дріжджів;
- 0,5 літра кефіру або кислого молока;
- 0,5 склянки соняшникової олії;
- пшеничне борошно вищого сорту;
- сіль за смаком, на начинку і тісто;
- 0,5 кілограма курячого філе;
- 1.2 кг білокачанної капусти;
- 3 великі цибулини;
- чорний мелений перець;
- сушений майоран;
- соєвий і чилі соус;
- вершкове масло;
- морква по-корейськи;
- петрушка.
Покроковий рецепт
- змішати 0,5 склянки теплої води, 0,5 ч. л. цукру, 2 ч. л. сухих дріжджів і поставити опару в тепле місце;
- потім в опару додати стільки просіяного борошна, щоб вийшла не дуже рідке тісто;
- тісто накрити вологим рушником, поставити в тепле місце, поки тісто не збільшиться в об’ємі в 2-3 рази;
- поки тісто буде підходити, можна приготувати начинку;
- нашаткувати дрібно білокачанну капусту, трохи її посолити;
- капуста повинна постояти, а потім вичавити з неї зайвий сік, промити і віджати;
- загасити капусту на соняшниковій олії, додати дрібно нарізану цибулю, моркву;
- після того як всі овочі стануть дуже м’якими можна додати фарш;
- для додання ароматності і пікантності страви, спеції краще додати після того, як випарується весь м’ясний сік;
- трошки згасити, буквально 4 хвилини і дати охолонути;
- після того, як підійшла опара, можна додати борошно, що залишилося, яйце, кефір, сіль, замісити м’яке еластичне тісто;
- тісто не повинно бути тугим або занадто прилипати до рук;
- тісто накрити знову вологим рушником або харчовою плівкою, поставити його в тепле місце на годину;
- через 40 хвилин дати піднятися тісту ще 1 раз;
- після того, як тісто збільшиться в об’ємі в 2 рази, можна ліпити пиріжки;
- для зручності можна руки і кухонний стіл добре змастити олією;
- ліпити пиріжки дуже просто, тісто досить слухняне і можна обійтися без качалки;
- щоб страва вийшла смачніше, потрібно постаратися коржі робити тонше, але не сильно, щоб фарш не виліз назовні при приготуванні;
- тісто потрібно розділити на невеликі шматочки і руками зробити коржик для «пиріжка»;
- «Пиріжки» повинні бути досить великими, такими, щоб помістилася столова ложка начинки;
- посередині коржі покласти начинку і ретельно заліпити;
- підготувати мантоварку, кожне коло добре змастити соняшниковою олією;
- викласти все пиріжки в мантоварку, попередньо змастивши кожен соняшниковою олією;
- в нижню каструлю налити води і поставити її на вогонь;
- після закипання води в нижній каструлі, можна поставити верхню каструлю з пігоді наверх;
- пиріжки готуються на пару 40 хвилин.
Блюдо готується не дуже швидко, в середньому на все про все може знадобитися мінімум 1 годину.
В одній мантоварке може поміститися близько 32 штучок. Рецепт страви зручний тим, що манти можна наготувати про запас і наморозили їх в морозилці. А якщо прийдуть гості, манти залишиться тільки розморозити і зварити.
Домашній соус до пігоді
Можна приготувати соус в домашніх умовах, для цього знадобиться:
- соєвий соусу;
- оцет;
- рослинна олія;
- коріандр;
- мелений чорний і червоний перець.
Щоб приготувати домашній соус, потрібно перемішати перераховані вище інгредієнти і додати дрібно роздавлений часник, трохи води.
Соус повинен вийти досить густим і в кінці постояти близько 15 хвилин.
Потім гарячі пиріжки по-корейськи потрібно акуратно надрізати гострим ножем зверху і покласти по чайній ложки соусу і морквини по-корейськи в кожен.
В кінці блюдо прикрашають зеленню.
До того ж, корейські соуси зроблені з особливим шиком, смаком і екзотикою. Корейці вважають, що завдяки соусів можна активізувати смакові рецептори і отримати особливе задоволення від їжі. Як і у всіх корейських блюдах з овочами, овочі в пігоді не перепечеться, а злегка погашені. Корейська кухня, незважаючи на переважання великої кількості різних соусів, є корисною і ситної.
Особливості страви
Пігоді – дуже багатогранне блюдо, його можна готувати з куркою, грибами, м’ясним фаршем, овочами, яблуками. Рецепт можна коригувати і змінювати на власний смак. Якщо ви більше любите м’ясні страви, то замість курячого філе потрібно в начинку покласти 300 грам свинячого фаршу. Рецепт страви може бути дієтичним, для цього потрібно покласти трохи менше м’яса і більше цибулі. До того ж, блюдо вийде більш соковитим, якщо в нього покласти більше цибулі. Якщо ж вам не близька тема дієт, то для соковитості можна додати в начинку трохи вершків, не більше столової ложки на весь фарш.
Корисніше звичайно, крохмальні пігоді виходять з яловичим, індичі чи кролячим фаршем, тільки готувати потрібно буде блюдо довше на 10 хвилин, а тісто розкачати товщі. До того ж, такі корейські пиріжки при правильному приготуванні по праву можна назвати дієтичним блюдом, адже блюдо повністю готується на пару. Якщо навчиться готувати цю страву правильно, то, безсумнівно, воно стане одним з улюблених сімейних страв. Пігоді – це виняток із правил, їжа буває і корисною, і смачною. Такий рецепт страви на пару повинен бути записаний у кожної господині, адже він при бажанні сісти на дієту, він буде вельми до речі.
Спосіб ліплення пігоді кіскою
Завдяки тому, що готується дріжджове тісто, то пиріжки по-корейськи виходять повітряними і пишними. Блюдо може виглядати святковіше, якщо ліпити манти по-корейськи кіскою. Щоб вийшла «косичка» потрібно покласти коржики з начинкою на одну руку, а інший по черзі підбирати краю до центру. В такому випадку, спрямовуючу роль буде грати середній палець.
Наочно в відео:
Розташування в мантоварке
Зручно таке блюдо готувати в мантоварке, так як можна зробити пиріжки з різними начинками. Тільки в такому випадку, потрібно покласти пиріжки з жирним м’ясом наверх, а більш пісні нижче. Якщо ж ви вибрали рецепт з м’ясом, а інша начинка для пігоді буде з фруктів, то солодкі пігоді потрібно ставити на самий верхній круг.
Як подавати
Таке блюдо буде смачніше, теплим з чилі соусом, соєвим соусом, сметаною, вершковим маслом, майонезом, кетчупом, в залежності від уподобань. У ресторані зазвичай таке блюдо подають з морквою по-корейськи і окремо стоячими приправами. Страву можна подавати і холодним, воно все одно буде оригінальним, незвичайним і дуже смачним. При подачі краще покласти маленький шматочок вершкового масла. Їсти манти потрібно невеликими шматочками, вмочуючи їх у різні соуси. смак божественний!
Висновок
Рецепт пігоді не можна назвати дуже популярне блюдом на пару в Європі. Пігоді – блюдо казахської і корейської кухні. Пігоді, як і всі страви корейської кухні, не можуть не містити маринованих овочів. В даному випадку – це морква по-корейськи. Корейці не люблять одноманітність в їжі, рецепт цієї страви тому доказ.
Поєднання моркви, капусти, м’яса, цибулі, різних спецій робить блюдо соковитим, поживним і оригінальним. А спеції та соуси – це взагалі один з найважливіших елементів корейської кухні. Ні в одному корейському ресторані вам не подадуть страву без соусу. Часто рецепт корейських страв містить не тільки перелік приготування страви, а й соусів.