Суп вважається універсальним першою стравою на будь-якому столі. Адже можна готувати його на м’ясному, овочевому, грибному бульйонах з додаванням крупи, цілого набору овочів і всіляких спецій. Виходячи з набору продуктів, кожен раз можна отримати абсолютно різний блюдо, яке все одно буде носити одне горду назву – СУП.
Практично у кожного народу є свій фірмовий рецепт супчика, який вважається національним надбанням. Сирний суп з грибами – симбіоз італійської та французької кухонь. Але ми привнесемо в рецепт свої правки і приготуємо в мультиварці дивовижний грибний суп з сиром.
Сирний супчик «Вершкове задоволення»
При бажанні з такого набору продуктів можна приготувати суп-пюре – вийде справжнє французьке блюдо. Але для його приготування потрібно трохи більше часу.
складові
- Гриби – 0.5 кг.
- Картопля (середній) – 3-4 шт.
- Сирок плавлений – 2-3 шт.
- Морква велика – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста білий – 1 шт.
- Сіль, перець, лавровий лист, зелень – за смаком
- Рослинна олія рафіновані (бажано оливкова) – для обсмажування
- Вершки жирні – для готового блюда.
Замість рослинного масла можна використовувати вершкове. Але процес обсмажування буде трохи складніше, тому що молочний компонент може підгорати. Потрібно ретельно стежити за процесом пасерування овочів. Зате смак виходить більш яскравим і насиченим.
приготування
- Чистимо овочі. Цибулю нарізаємо дрібними кубиками, моркву натираємо на середній тертці.
- В мультиварці встановлюємо режим «Випічка», додаємо масло і даємо йому трохи нагрітися. Закидаємо овочі і обсмажуємо до м’якості, періодично помішуючи.
- Додаємо картоплю, порізану кубиками середньої величини. Печериці нарізаємо пластинками і також відправляємо в чашу. Обсмажуємо ще 10-15 хв.
- Заправляємо овочі плавленим сиром. Краще, якщо це буде пастоподібний сирок високої жирності.
- Заправляємо сіллю, спеціями і зеленню за смаком. Додаємо гарячої води і ставимо в мультиварці режим «Суп» або «Варка» на 1 годину.
- Закриваємо кришку і готуємо до звукового сигналу.
За цей час можна приготувати крутони і вершкову заправку. Для цього вершки трохи підбиваємо виделкою, додаємо дрібно нарізану зелень (цибуля-перо, кріп і петрушку). Якщо любите гостреньке – додайте чорного перцю і трохи часнику.
Викладіть готовий соус в креманку і поставте на стіл. Кожен заправить суп в тарілці на власний смак.
Такий суп з печерицями буде дуже ситним, навіть не дивлячись на те, що готувався без м’яса і круп.
Сирний суп на м’ясному бульйоні
Для цього супу потрібно приготувати м’ясний бульйон. Це може бути заготовка на курячому м’ясі або цукрової свинячий кісточці. Для аромату додайте овочі, але вони в суп не додаються.
Необхідні продукти
- М’ясний бульйон – 2.5-3 л.
- Цибуля ріпчаста білий – 1 шт.
- Лук-порей – 2 стебла
- Корінь селери – ½ кореня
- Картопля середніх розмірів – 4-5 шт.
- Морква – 1 шт.
- Гриби (шампіньйони) – 300 гр.
- Сир – 300 гр. плавленого або твердого жирного
- Петрушка нарізана – 2 ст. л.
- Зелень цибулі – 2 ст. л.
- Базилік зелений – кілька гілочок
- Сіль, перець, спеції – за смаком.
Базилік використовується для сервірування готового блюда. Можна також подати свіжу зелень і вершки.
приготування
- Готуємо всі інгредієнти. Печериці промиваємо та нарізаємо тонкими пластинками. Овочі чистимо. Цибуля ріпчаста, картопля і корінь селери нарізаємо дрібними кубиками, моркву натираємо на дрібній тертці, цибулю-порей – тонкими півкільцями.
- В мультиварці встановлюємо режим «Жарка», заливаємо масло і розпалюються його.
- Закидаємо печериці і обсмажуємо 5 хв.
- Додаємо овочі (крім картоплі) і продовжуємо обсмажувати ще 15 хвилин, помішуючи вміст чаші.
- В мультиварці виставляємо режим «Варка» або «Суп» на 25-30 хв.
- Доливаємо проціджений м’ясний бульйон і доводимо до кипіння.
- Закидаємо картоплю і варимо 10-15 хв.
- Заправляємо сиром, сіллю і спеціями за смаком. Закриваємо кришку і готуємо до звукового сигналу.
Готовий сирний суп з грибами наливаємо в тарілки, прикрашаємо гілочкою базиліка і гарячим подаємо до столу. Ставимо вершки і дрібно нарізану зелень.
Сирний суп «Лісове диво»
Цей суп буде надзвичайно ароматним. А всьому «винна» сушені білі гриби. Звичайно, їх можна замінити печерицями, але результат буде вже не такий.
продукти
- Гриби білі сухі – 100 гр.
- Сир плавлений вершковий – 250-300 гр.
- Лук білий ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Картопля – 3-4 шт.
- Вермішель «павутинка» – 50 гр.
- Рослинну рафіновану олію – 50-60 гр.
- Сіль, спеції – за смаком.
Інгредієнти в рецепті розраховані на 2.5-3 л. води. Якщо хочете приготувати більше супу (а після першого приготування цього шедевра ви точно захочете більше) – збільште кількість вихідних продуктів.
приготування
- Спочатку потрібно підготувати гриби. Їх заливають холодною водою і залишають на 25-30 хв. Потім промити під проточною водою і зварити бульйон.
- В мультиварці встановлюємо режим «Варка» на 25-30 хв. Заливаємо воду, закидаємо гриби і варимо до звукового сигналу. Слідкуйте за тим, щоб бульйон не “втік» – гриби, особливо лісові, мають таку властивість.
-
Акуратно витягуємо чашу і проціджуємо бульйон. Гриби нехай остигають, а бульйон залишаємо для подальших маніпуляцій.
- Овочі чистимо і подрібнюємо. Цибулю нарізаємо дуже дрібними кубиками, моркву натираємо на дрібній тертці.
- В мультиварці встановлюємо режим «Жарка» і заливаємо олію. Якщо хочете домогтися більш ніжного, ароматного і пікантного вершкового смаку – використовуйте вершкове масло.
- Даємо маслу нагрітися і закидаємо подрібнені овочі. Обсмажуємо близько 5 хв., Періодично помішуючи.
- Гриби нарізаємо тонкою соломкою і закидаємо до овочів. Обсмажуємо ще 5 хв.
- В мультиварці виставляємо «варіння» на 20-25 хв. Заливаємо бульйон і закидаємо очищений цілий картопля. Варимо до готовності овоча.
- Картопля витягаємо з чаші і перетворюємо в пюре. Відправляємо назад в бульйон разом з сиром. Заправляємо сіллю і спеціями.
- Доводимо до кипіння і закидаємо вермішель. Продовжуємо процес до звукового сигналу.
Готову страву подаємо до столу зі свіжою зеленню, вершками і тостами з вершковим маслом або плавленим сиром.
Корисні поради
Сирний суп з грибами може бути як крем-супом, таки звичайним. У будь-якому випадку гриби повинні в ньому відчуватися – так смачніше і пікантні.
Щоб печериці не втратили свій запах, не потрібно надовго замочувати їх у воді і під час обсмажування не додавати сіль.
Якщо ви хочете добитися яскравого смаку і запаху грибного супу, використовуйте грибний бульйон. Навіть в разі використання м’ясного бульйону, додайте до м’яса під час приготування буквально кілька грибочків.