Різне

Суп чихиртма – ніжне апетитне блюдо з Грузії



Оригінальний грузинський супчик

Суп чихиртма – це грузинське густа страва, в яке на основних етапах приготування вливаються відразу дві заправки – яєчна і борошняна. Найчастіше страва варять на бульйоні з баранини або з домашньої птиці. Цей густий суп відрізняється від інших тим, що в ньому зовсім немає овочевої гущавини.

Калорійність страви становить 70-90 ккал на 100 г, тому воно вважається досить легким. Розглянемо, як приготувати чихиртму в декількох інтерпретаціях покроково і з фото.

Класична чихиртма з курки

варіант подачі

Це справжній ніжний і легкий грузинський супчик, який відрізняється не тільки простотою своєї готування, але й апетитним і неймовірним смаком і ароматом. Щоб у супу був красивий колір, в нього додають 1/2 маленької ложки шафрану.

Перелік компонентів:

  • 2-3 яйця;
  • Велика цибулина;
  • Один лимон;
  • 0,5 кг курки;
  • 3 великі ложки рослинної олії;
  • Зелень кінзи – 20 г;
  • Кукурудзяна або пшеничне борошно – 2,5 столових ложки;
  • 2,5 літра води;
  • Сіль за смаком.

приготування заправки

Грузинський класичний рецепт Чихиртма:

  1. Обробимо курочку на шматки, промиємо її і зваримо бульйон. Пінку при варінні потрібно знімати. Після того, як вода закипить, зробимо мінімальний вогонь і варимо близько 1,5 годин. За 20 хвилин до кінця готування солимо;
  2. Почистимо цибулину, поріжемо кубиками і підсмажити на рослинному маслечко;
  3. Яєчка зіб’ємо з соком лимона;
  4. Приберемо обсмажений цибулька зі сковороди, залишимо на ній масло від смаження. Трохи обсмажити борошно на цьому маслі і додамо гарячий бульйон (стакан). Гарненько перемішати, щоб не було грудочок;
  5. Дістанемо з бульйону м’ясо і поріжемо середніми шматочками;
  6. Помиємо і нашаткувати зелень;
  7. В кінці процесу викладемо підсмажену цибулю в гарячий бульйон, вольем борошняну масу і ретельно розмішати. Підбавить після закипання тонким струменем яєчно-лимонний склад. Візьмемо віночок для збивання і будемо перемішувати суміш.

прикраса зеленню

Коли чихиртма з курки закипить, знімемо її з плити і спробуємо на смак. Якщо потрібно, додамо солі. М’ясо кладемо в тарілки і все посипаємо зеленню.

Рецепт з бараниною

Це грузинський національний шедевр з молодої баранини, який не має круп’яної, овочевої гущавини і в його основі – м’ясна частина і бульйон. Блюдо загущівают борошном і яєчно-кислотної заправкою, яка надає йому пікантного смаку.

З бараниною

Складові:

  • Баранина – 0,5 кг;
  • Два курячих яйця;
  • Оцет винний – 2 великі ложки;
  • Борошно пшеничне і масло рослинне – по одній столовій ложці;
  • Дві цибулини;
  • Кінза, чорний перець горошком, сіль – за смаком;
  • Шафран – 0,5 маленької ложки.

Рецепт Чихиртма такий:

  1. Обмиваємо баранінку холодною водою, нарізаємо на невеликі шматки, кладемо в каструлю і ставимо варити, не забуваючи знімати з’являється пінку. Зварене м’ясо виймаємо з ємності, бульончик проціджуємо крізь густе сито або марлю;
  2. Підсмажуємо на олію дрібно нашатковану цибулю, посипаємо його борошном, розмішуємо і ще раз прожарюємо. Потім в проціджений бульйон кладемо готове м’ясо, цибулю, підсмажену разом з борошном, додаємо сіль, шафран, перець і чекаємо, поки закипить;
  3. Кип’ятимо окремо світлий винний оцет і підливати в суп, знову даємо закипіти і потім каструльку прибираємо з вогню;
  4. Яєчні жовтки перед подачею на стіл збивають в окремій мисці, змішують з бульйоном, вливають в суп, розмішують і підігрівають. Доводити їх до кипіння не можна, тому що вони можуть згорнутися.

Оригінальна страву

На фінальному етапі чихиртма по-грузинськи посипається кінзою. Після цього страву можна виставляти на стіл і насолоджуватися приголомшливим смаком.

Азербайджанська рецептура

Курячий суп чихиртма готується і в азербайджанському варіанті, тільки у нього трохи інше національне назва – чихиртма. Таке блюдо в густому ароматному соусі виходить дуже смачним, ситним і ніжним, і обов’язково сподобається вашим близьким. Інструкція приготування трохи відрізняється від схожої грузинської варіації даного страви.



Азербайджанський варіант

Склад продуктів:

  • Вершкове масло – 70 г;
  • Цибуля ріпчаста – 400 г;
  • Курочка – 600 г;
  • Один великий помідор;
  • Масло рослинне і сік лимона – по 2 великі ложки;
  • 3 яйця;
  • Куркума – чайна ложка;
  • Зелень, перець і сіль – на смак;
  • Курячий бульйон – склянка.

етапи готування

Схема приготування в домашніх умовах:

  1. Спочатку ставимо варитися курочку, адже нам буде потрібен курячий бульйон. Одночасно чистимо і дрібно ріжемо цибулю. Цей овоч входить в основний склад чудового соусу;
  2. У глибокій сковорідці або сотейнику розтоплюємо вершкове масло, викладаємо в нього цибулька і Томім, стежимо, щоб він не зажарився, присаливаем;
  3. Самостійно видаляємо шкірку з томата, для цього робимо на ньому надріз і тримаємо в окропі хвилину, потім дрібно нарізаємо;
  4. Додаємо порізаний помідор до цибулі, розмішуємо і Томім 3 хвилини;
  5. Готові шматочки курки витягаємо з бульйону і трохи обсмажуємо (за бажанням);
  6. У томатно-цибульну масу підливаємо сік лимона і 1/3 стаканчика бульйону;
  7. Далі викладаємо курячі шматочки в сковорідку, трохи підсолюємо і присипаємо куркумою для аромату і гарного кольору;
  8. Доливаємо залишився бульйон, закриваємо кришкою і тушкуємо птицю з овочами 25 хвилин на середньому полум’я. Якщо потрібно, підливати ще розсолику, тому що цибулька не повинен зажаритися;
  9. Дрібно порізати зелень, зіб’ємо яєчка за допомогою вилки, прісиплем перцем і сіллю. Не забудьте, що вже присолювали птицю і цибулька;
  10. Яйця вливаємо в сковороду, розподіляємо суміш рівномірно між курячими шматочками. Закриваємо кришкою і готуємо близько трьох хвилин – яйця повинні «схопитися». Чи не перемішуйте, а тільки проколюйте омлет, щоб він добре приготувався на всій поверхні.

яєчна заливка

Чихиртма з курки може подаватися з гарніром з рису, але так само як самостійну страву. Посипаємо зеленню і подаємо на стіл. Вийшла чудова курочка в запашному соусі з томату і цибулі, з найніжнішим омлетом і зеленню.

Спрощена рецептура

В даному варіанті приготування не використовується борошно, а необхідна густота консистенції досягається за рахунок збільшення кількості яєць.

Вам знадобиться:

  • Ціла тушка курки;
  • Оцет винний – 50 мл;
  • Жовтки яєчні – 5 шт;
  • Лук – 250 г;
  • Масло топлене – 100 г;
  • Кінза або інша зелень;
  • Сіль і перець-горошок;
  • Лист лавровий.

Спрощений варіант

Готуємо поетапно:

  1. Варимо бульйон з курочки. За півгодини до готовності додаємо лаврушку, перчик і дрібно рубану зелень;
  2. Дістаємо птицю з каструльки і ділимо її на порційні шматки;
  3. Лучок чистимо і нашінковиваем, підрум’янюємо на топленому маслечко, потім викладаємо в гарячий бульйон і проварюємо ще протягом 8-10 хвилинок;
  4. Желточкі збиваємо до стану густої піни разом з оцтом. Акуратно вливаємо суміш в каструльку. Завдяки кислоті яйця не згорнуться;
  5. Знову поміщаємо м’ясце в гаряченький бульйон і доводимо до киплячого стану.

На цьому наш супчик готовий. Розливаємо його по піалах і виставляємо на стіл, прикрасивши подрібненої кінзою.

Відео: Рецепт грузинського супу чихиртма



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.