Суп чихиртма – це грузинське густа страва, в яке на основних етапах приготування вливаються відразу дві заправки – яєчна і борошняна. Найчастіше страва варять на бульйоні з баранини або з домашньої птиці. Цей густий суп відрізняється від інших тим, що в ньому зовсім немає овочевої гущавини.
Калорійність страви становить 70-90 ккал на 100 г, тому воно вважається досить легким. Розглянемо, як приготувати чихиртму в декількох інтерпретаціях покроково і з фото.
Класична чихиртма з курки
Це справжній ніжний і легкий грузинський супчик, який відрізняється не тільки простотою своєї готування, але й апетитним і неймовірним смаком і ароматом. Щоб у супу був красивий колір, в нього додають 1/2 маленької ложки шафрану.
Перелік компонентів:
- 2-3 яйця;
- Велика цибулина;
- Один лимон;
- 0,5 кг курки;
- 3 великі ложки рослинної олії;
- Зелень кінзи – 20 г;
- Кукурудзяна або пшеничне борошно – 2,5 столових ложки;
- 2,5 літра води;
- Сіль за смаком.
Грузинський класичний рецепт Чихиртма:
- Обробимо курочку на шматки, промиємо її і зваримо бульйон. Пінку при варінні потрібно знімати. Після того, як вода закипить, зробимо мінімальний вогонь і варимо близько 1,5 годин. За 20 хвилин до кінця готування солимо;
- Почистимо цибулину, поріжемо кубиками і підсмажити на рослинному маслечко;
- Яєчка зіб’ємо з соком лимона;
- Приберемо обсмажений цибулька зі сковороди, залишимо на ній масло від смаження. Трохи обсмажити борошно на цьому маслі і додамо гарячий бульйон (стакан). Гарненько перемішати, щоб не було грудочок;
- Дістанемо з бульйону м’ясо і поріжемо середніми шматочками;
- Помиємо і нашаткувати зелень;
- В кінці процесу викладемо підсмажену цибулю в гарячий бульйон, вольем борошняну масу і ретельно розмішати. Підбавить після закипання тонким струменем яєчно-лимонний склад. Візьмемо віночок для збивання і будемо перемішувати суміш.
Коли чихиртма з курки закипить, знімемо її з плити і спробуємо на смак. Якщо потрібно, додамо солі. М’ясо кладемо в тарілки і все посипаємо зеленню.
Рецепт з бараниною
Це грузинський національний шедевр з молодої баранини, який не має круп’яної, овочевої гущавини і в його основі – м’ясна частина і бульйон. Блюдо загущівают борошном і яєчно-кислотної заправкою, яка надає йому пікантного смаку.
Складові:
- Баранина – 0,5 кг;
- Два курячих яйця;
- Оцет винний – 2 великі ложки;
- Борошно пшеничне і масло рослинне – по одній столовій ложці;
- Дві цибулини;
- Кінза, чорний перець горошком, сіль – за смаком;
- Шафран – 0,5 маленької ложки.
Рецепт Чихиртма такий:
- Обмиваємо баранінку холодною водою, нарізаємо на невеликі шматки, кладемо в каструлю і ставимо варити, не забуваючи знімати з’являється пінку. Зварене м’ясо виймаємо з ємності, бульончик проціджуємо крізь густе сито або марлю;
- Підсмажуємо на олію дрібно нашатковану цибулю, посипаємо його борошном, розмішуємо і ще раз прожарюємо. Потім в проціджений бульйон кладемо готове м’ясо, цибулю, підсмажену разом з борошном, додаємо сіль, шафран, перець і чекаємо, поки закипить;
- Кип’ятимо окремо світлий винний оцет і підливати в суп, знову даємо закипіти і потім каструльку прибираємо з вогню;
- Яєчні жовтки перед подачею на стіл збивають в окремій мисці, змішують з бульйоном, вливають в суп, розмішують і підігрівають. Доводити їх до кипіння не можна, тому що вони можуть згорнутися.
На фінальному етапі чихиртма по-грузинськи посипається кінзою. Після цього страву можна виставляти на стіл і насолоджуватися приголомшливим смаком.
Азербайджанська рецептура
Курячий суп чихиртма готується і в азербайджанському варіанті, тільки у нього трохи інше національне назва – чихиртма. Таке блюдо в густому ароматному соусі виходить дуже смачним, ситним і ніжним, і обов’язково сподобається вашим близьким. Інструкція приготування трохи відрізняється від схожої грузинської варіації даного страви.
Склад продуктів:
- Вершкове масло – 70 г;
- Цибуля ріпчаста – 400 г;
- Курочка – 600 г;
- Один великий помідор;
- Масло рослинне і сік лимона – по 2 великі ложки;
- 3 яйця;
- Куркума – чайна ложка;
- Зелень, перець і сіль – на смак;
- Курячий бульйон – склянка.
Схема приготування в домашніх умовах:
- Спочатку ставимо варитися курочку, адже нам буде потрібен курячий бульйон. Одночасно чистимо і дрібно ріжемо цибулю. Цей овоч входить в основний склад чудового соусу;
- У глибокій сковорідці або сотейнику розтоплюємо вершкове масло, викладаємо в нього цибулька і Томім, стежимо, щоб він не зажарився, присаливаем;
- Самостійно видаляємо шкірку з томата, для цього робимо на ньому надріз і тримаємо в окропі хвилину, потім дрібно нарізаємо;
- Додаємо порізаний помідор до цибулі, розмішуємо і Томім 3 хвилини;
- Готові шматочки курки витягаємо з бульйону і трохи обсмажуємо (за бажанням);
- У томатно-цибульну масу підливаємо сік лимона і 1/3 стаканчика бульйону;
- Далі викладаємо курячі шматочки в сковорідку, трохи підсолюємо і присипаємо куркумою для аромату і гарного кольору;
- Доливаємо залишився бульйон, закриваємо кришкою і тушкуємо птицю з овочами 25 хвилин на середньому полум’я. Якщо потрібно, підливати ще розсолику, тому що цибулька не повинен зажаритися;
- Дрібно порізати зелень, зіб’ємо яєчка за допомогою вилки, прісиплем перцем і сіллю. Не забудьте, що вже присолювали птицю і цибулька;
- Яйця вливаємо в сковороду, розподіляємо суміш рівномірно між курячими шматочками. Закриваємо кришкою і готуємо близько трьох хвилин – яйця повинні «схопитися». Чи не перемішуйте, а тільки проколюйте омлет, щоб він добре приготувався на всій поверхні.
Чихиртма з курки може подаватися з гарніром з рису, але так само як самостійну страву. Посипаємо зеленню і подаємо на стіл. Вийшла чудова курочка в запашному соусі з томату і цибулі, з найніжнішим омлетом і зеленню.
Спрощена рецептура
В даному варіанті приготування не використовується борошно, а необхідна густота консистенції досягається за рахунок збільшення кількості яєць.
Вам знадобиться:
- Ціла тушка курки;
- Оцет винний – 50 мл;
- Жовтки яєчні – 5 шт;
- Лук – 250 г;
- Масло топлене – 100 г;
- Кінза або інша зелень;
- Сіль і перець-горошок;
- Лист лавровий.
Готуємо поетапно:
- Варимо бульйон з курочки. За півгодини до готовності додаємо лаврушку, перчик і дрібно рубану зелень;
- Дістаємо птицю з каструльки і ділимо її на порційні шматки;
- Лучок чистимо і нашінковиваем, підрум’янюємо на топленому маслечко, потім викладаємо в гарячий бульйон і проварюємо ще протягом 8-10 хвилинок;
- Желточкі збиваємо до стану густої піни разом з оцтом. Акуратно вливаємо суміш в каструльку. Завдяки кислоті яйця не згорнуться;
- Знову поміщаємо м’ясце в гаряченький бульйон і доводимо до киплячого стану.
На цьому наш супчик готовий. Розливаємо його по піалах і виставляємо на стіл, прикрасивши подрібненої кінзою.