Знайоме з дитинства тістечко «Мурашник» готується швидко і просто. Особливість ласощі полягає в тому, що вже через півгодини після приготування його можна подавати до столу. Десерт з незвичайною назвою буде мати гарний вигляд як на звичайному, так і на святковому столі. А завдяки поєднанню простих інгредієнтів в улюбленій солодощі, мурашник можна прикрасити різними присипками і глазур’ю, додавши незвичайного страви святковий настрій.
Класичний мурашник
Красиве тістечко мурашник не вимагає додаткових прикрас. Але буде виглядати нарядно, якщо занурити нижню частину в глазур і припорошити присипкою. При бажанні можна зупинитися на звичній класиці і не додавати нововведень.
Складові:
- маргарин для випічки – 100 г;
- сметана 20% – 100 г;
- борошно в / с – 0,5 кг;
- цукор тростинний – 100 г;
- вершкове масло – 100 г;
- згущене молоко – ½ частина банки;
- розпушувач – 1 пакетик;
- насіння соняшника смажені – 30 г;
- подрібнені горіхи – 40 г.
приготування:
Масло залишаємо в теплому приміщенні, щоб воно розм’якло. Дістаємо з холодильника маргарин і відміряє потрібну кількість. Топимо в емальованій посудині на повільному вогні. Додаємо цукор, сметану і ретельно перемішуємо за допомогою віночка до повного розчинення кристалів.
Борошно просіваємо і змішуємо з розпушувачем. Якщо є бажання замінити його на харчову соду, її потрібно ⅓ частина чайної ложки. У такому випадку вона змішується зі сметаною на пару хвилин для отримання хімічної реакції.
Вводимо борошно маленькими порціями, ретельно вимішуючи тісто. Спочатку вийде пухка маса, яка в подальшому стане більш еластичною. Скачує його в колобок, обертаємо харчовою плівкою і залишаємо в холодильнику на півгодини.
Охолоджене тісто поділяємо на невеликі шматочки і скочується в ковбаски. Пропускаємо через м’ясорубку. Деко застилає пергаментним папером. Викладаємо отримані палички і випікаємо в духовці 15-20 хвилин при температурі 180 градусів.
В цей час кладемо в миску згущенку і вершкове масло. Ретельно перемішуємо ложкою або збиваємо за допомогою блендера. Додаємо більшу частину горіхів і насіння, інші залишаємо для присипки.
Готові палички з тіста подрібнюємо руками у велику крихту, змішуємо з готовим кремом. Потім укладаємо заготовку в конусоподібну форму або чарку, ретельно утрамбовують. Перевертаємо, як паску в пісочниці.
Трохи обволяем в горіхах десерт, а верхівку в насінні. Якщо прикраси не пристають до тістечку, можна вмочити ніж в згущене молоко і тонким шаром покрити заготівлю. Потім оформити присипкою. Деякі господині поливають тістечко мурашник сиропом або розтопленим шоколадом, оформляючи різнобарвною і білої кокосовою стружкою.
Закінчивши з прикрасою, потрібно залишити готове ласощі настоюватися протягом 30-40 хвилин. Цього часу буде досить, щоб воно просочилося кремом.
Якщо було куплено звичайне згущене молоко, його необхідно зварити, і тільки потім готувати тістечко мурашник. Для цього в банку робимо невеликі дірочки ножем на верхній кришці. Ставимо в каструлю, повністю заливши водою. Доводимо до кипіння на швидкому, а потім залишаємо варитися на повільному вогні на 1,5 години. Варене згущене залишаємо охолоджуватися, заливши холодною водою. Щоб прискорити процес, можна додати в ємність трохи льоду.
Тістечко «Мурашник» з готового печива
Рецепт мурашник – це унікальне тістечко, адже воно не вимагає серйозних витрат на продукти і значно економить час. За рахунок цього його можна приготувати до столу, якщо на порозі з’явилися несподівані гості.
Складові:
- пісочне печиво без начинки – 600 г;
- вершкове масло – 1 упаковка (250 г);
- шоколадна глазур і стружка – за бажанням;
- згущене молоко – 1 банка.
приготування:
- Щоб приготувати тістечко мурашник з печива швидко, можна купити варене згущене молоко. Або така баночка може бути припасена про всяк випадок.
- Масло попередньо витягаємо з холодильника, щоб воно було м’яким. Потім збиваємо за допомогою міксера або блендера.
- Чи не зупиняючи техніку, вводимо варене згущене молоко і продовжуємо змішувати приладом до тих пір, поки не утвориться однорідна маса світло-коричневого відтінку.
- Печиво викладаємо на велику кухонну дошку і подрібнюємо качалкою. Або можна перемять його рукамі.Рецепт тістечка мурашник від цього не зіпсується, а технологія не буде порушена.
- Змішуємо пісочне печиво з масляним кремом. За бажанням можна додати в якості додаткової начинки сушені фрукти, горіхи. Їх необхідно попередньо подрібнити, щоб готова маса була однорідною.
- Отриману суміш викладаємо в силіконові або залізні формочки і ретельно утрамбовують за допомогою ложки. Готові тістечка мурашник виймаємо з форм, перевертаючи догори дном.
- За бажанням прикрашаємо готові ласощі розтопленим шоколадом або глазур’ю і присипаємо кокосовою стружкою або насінням. Подавати до столу їх можна відразу після приготування. Але якщо тістечко мурашник приготоване за класичним рецептом постоїть годину в прохолодному місці, воно стане ще смачніше.
Якщо буде потрібно виготовити ще тістечок, а формочок недостатньо, їх необхідно змочити водою і знову закласти готову масу. Потім перевернути і продовжити приготування до тих пір, поки не буде використана вся суміш.
Тістечко «Банановое диво»
Вирішивши внести різноманітність в рецептуру, деякі кулінари роздумують над тим, як робити тістечко мурашник з інших солодких продуктів, не зіпсувавши технологію під час приготування. Але насправді унікальне ласощі можна приготувати практично з будь-яких твердих варіантів печива і навіть пряників. Також можливе додавання ароматних фруктів, ягід і цитрусових.
Складові:
- пряники звичайні – 0,5 кг;
- сметана 20% – 2 ст.л .;
- цукор-пісок – 4 ст.л .;
- банан – 2 шт .;
- стружка кокоса – 2 ст.л.
приготування:
- Ділимо пряники на дві рівні частини по діагоналі. Банани нарізаємо кружечками.
- Сметану збиваємо з цукровим піском до повного розчинення кристалів.
- Опускаємо на дно формочки пряник, промазуємо кремом, кладемо банан і знову сметану. Повторюємо послідовність викладення, поки форма не заповниться.
- Готові тістечка відправляємо в холодильник на півгодини, потім перевертаємо дном вниз на тарілку. Рясно присипаємо кокосовою стружкою.
Тістечко «Мурашник» з шоколадним пудингом
Створити ніжне тістечко з чудовим смаком можна за дві години. Некласичний рецепт порадує гостей і створить відчуття свята в будинку.
Складові:
- борошно в / с пшеничне – 4 склянки;
- маргарин столовий – 250 г;
- яйце куряче – 2 шт .;
- цукор тростинний – 100 г;
- молоко 3,2% – 3 ст. л .;
- шоколадний пудинг – 1 упаковка;
- мак сухий – 125 г;
- соняшникова олія – 1 ст.л .;
- розпушувач – 1 пакетик.
приготування:
- Маргарин топимо на повільному вогні в залізному посуді. Додаємо до нього мак і цукор. Продовжуємо варити до тих пір, поки кристали не розчиняться, а зернятка не разбухнут. Злегка охолоджуємо ласощі при кімнатній температурі.
- У стала теплою суміш додаємо яйця і ретельно вимішуємо до отримання однорідної маси.
- Борошно просіваємо один раз, щоб вона наситилася киснем. Додаємо до неї розпушувач. Засипаємо в миску з макової сумішшю і ретельно перемішуємо.
- Готове тісто пропускаємо через м’ясорубку, щоб вийшли круглі “ковбаски”. Викладаємо їх на змащений олією і присипаний борошном деко.
- Випікаємо 10 хвилин при температурі 180 градусів.
- Розігріваємо молоко і з’єднуємо з порошком пудингу, додавши 2 столові ложки цукрового піску. Ретельно вимішуємо і тримаємо на повільному вогні по рецептурі, зазначеної на упаковці.
- Готове печиво подрібнюємо руками або за допомогою качалки. Змішуємо з готовим шоколадним пудингом.
- Утрамбовуємо суміш у форми і отримуємо тістечка. Готові мурашники залишаємо на годину в холодильнику або відразу подаємо до столу.
Дієтичний варіант
Для тих, хто змушений дотримуватися режиму прийому їжі і обмежувати себе у вживанні продуктів, існує дієтичний варіант мурашника. У 100 грамах готового тістечка буде всього лише 117 калорій.
Складові:
- знежирене молоко – 1 стакан;
- сухе знежирене молоко – 2 ст.л .;
- вівсяні висівки – 8 ст.л .;
- кукурудзяний крохмаль – 1 ст.л .;
- цикорій – 1 ч.л .;
- стевія сироп – 10 крапель;
- ванілін – щіпка.
приготування:
- Розігріваємо молоко. Додаємо до нього всі інгредієнти, крім стевії.
- Ретельно перемішуємо і відправляємо в мікрохвильовку на одну хвилину. Повторюємо процедуру п’ять разів. Весь процес займе 7 хвилин.
- До отриманої суміші додаємо стевію, ретельно перемішуємо і формуємо тістечка. Ми залишаємо в холодильнику на 30-40 хвилин. Потім подаємо до столу.