Приготувати смачне тісто для пирога в духовці не складе ніяких труднощів. Господиням головне дотримуватися нескладних правил. Для пирогів зазвичай використовують дріжджове тісто, щоб здоба виходила пишна і повітряна. Для приготування дріжджі можна брати в будь-якому вигляді: сухі або пресовані, але головне, щоб вони були свіжими. Всі продукти для замішування маси повинні бути кімнатної температури.
Також важливо пам’ятати, що дріжджі з маслом змішувати не можна. Замість молока дозволяється використовувати кефір. Коли додаєте борошно, стежте за тим, щоб тісто виходило м’яким, а не крутим. Всі ці поради допоможуть приготувати господаркам смачну основу для будь-якої випічки, в тому числі і пирогів.
Смачне дріжджове тісто для пирогів
Можна самостійно приготувати м’яке тісто для пирогів в духовці. Цей рецепт підійде і для приготування піци. Маса виходить легкої і повітряної, що здоба аж тане в роті. Такий десерт сподобається і дорослим, і дітям.
Необхідні інгредієнти:
- 1 кілограм борошна;
- 11 грам сухих дріжджів;
- півлітра молока;
- пол пачки вершкового маргарину;
- велика ложка майонезу;
- 2 великі ложки рослинної олії;
- сіль за смаком;
- цукор за смаком.
приготування:
Насамперед необхідно підігріти молоко. Воно повинно бути тепле, що не гаряче. Потім в нього вводимо тремтіння, додаємо сіль, цукор, майонез, розтоплений на водяній бані маргарин.
Все помішувати і в кінці додаємо тонкою цівкою борошно і ще раз перемішуємо. Ємність для основи необхідно брати глибше, інакше, коли тісто підніметься, воно «втече».
З готової суміші формуємо кулю і загортаємо харчовою плівкою.
Зверху укутуємо рушником і залишаємо на пару годин. Слідкуйте за тим, щоб в приміщенні було тепло, так як тісто не любить протягів.
Після закінчення зазначеного часу дістаємо основу і готуємо пиріг. За цей час маса повинна піднятися і стати м’якою і повітряної. Такий же виходить і випічка.
Бездріжджове тісто
Переваги такої основи в тому, що вона дуже просто і швидко готується, і в неї не використовуються дріжджі. Завдяки такому здобні замісу виходить легкий пиріг.
продукти:
- 500 грам борошна;
- яйця – 2 штуки;
- півсклянки молока;
- півсклянки сметани;
- пол пачки вершкового масла;
- велика ложка цукру;
- дрібка солі;
- щіпка соди.
приготування:
- У мисці збийте яйця міксером. Додаємо цукор, сіль і ще раз перемішуємо.
- Потім додаємо сметану, все перемішуємо. Потихеньку вливаємо молоко.
- Просіваємо борошно через сито і додаємо соду. Суху суміш струменево вводимо в яєчну масу.
- Замішуємо м’яке тісто. Виделкою розминаємо вершкове масло і додаємо до маси. Все перемішуємо і замішуємо тісто. Добре замішане тісто не повинно прилипати до рук.
Тісто для пирогів на сметані
Пироги, де в тісто клали сметану, виходять набагато ситніше. Звичайно, зі сметаною приготування вийде дорожче, зате суміш виходить м’якою і еластичною. Під час приготування не потрібно робити опару, що спрощує процес готування.
Складові:
- 2 склянки борошна;
- півсклянки сметани;
- яйце;
- пол пачки вершкового масла;
- півсклянки цукру;
- щіпка соди.
готування:
- У підготовлену миску викладаємо сметану, яйце, вершкове масло (заздалегідь розм’якшене), цукор, борошно і соду. Все добре перемішуємо вручну або збиваємо міксером.
- Підготовлене тісто має нагадувати сирну масу.
Це найшвидший спосіб приготування основи для пирога. Всі інгредієнти змішуються, і можна приступати до готування. Тут не потрібно опара, так як немає дріжджів. Тому на приготування тіста йде всього 5 хвилин. Цей спосіб підходить, якщо гості прийшли без запрошення, а ви хочете їх чимось смачненьким пригостити.
Рецепт приготування тіста для випічки з додаванням яєць
Кожна господиня повинна знати, як готується тісто для пирога в духовці. Завдяки цьому можна швидко і легко приготувати ситну випічку до сімейного обіду або святкового столу.
Складові:
- тепла кип’ячена вода;
- пакетик сухих дріжджів;
- чайна ложка цукру;
- чайна ложка солі;
- 100 мл соняшникової олії;
- яйце;
- борошно (скільки візьме, зазвичай 3-4 склянки).
приготування:
- Для замісу еластичної маси беремо теплу, заздалегідь закип’ятила воду. Для замісу беремо миску глибше. У воду додаємо сахарок і перемішуємо.
- В іншій мисці змішуємо просіяне борошно і дріжджі. Підготовлену суху суміш додаємо в теплу солодку воду і перемішуємо. Ми залишаємо тісто на півгодини в теплому місці. По закінченню цього часу тісто має підійти.
- Тепер вбиваємо яйце, додаємо сіль і соняшникову олію. Перемішуємо суміш до однорідної консистенції. Всипаємо залишки борошна. Потрібно, щоб тісто стало м’яким, а не крутим. Тісто має злегка прилипати до долонь.
- Підготовлене тісто загортають рушником і залишають в теплому місці. Остерігайтеся протягів! Через 30-40 хвилин маса підніметься.
Процес приготування дріжджового тіста для випічки відрізняється універсальністю і простотою приготування. Ці рецепти подобаються господинями, так як не вимагають приготування опари. Тобто всі інгредієнти замішуються відразу. Цей спосіб підійде для тих, хто не вміє готувати. Таке тісто використовують не тільки для приготування пирогів, а й для створення булочок, рогаликів і домашнього хліба. В духовці тісто набухає, і випічка виходить повітрям.
Вибирайте будь-який з представлених рецептів і готуйте смачну випічку для своєї сім’ї. В якості начинки використовують різні інгредієнти. Хтось любить робити пироги з картоплею чи капустою, а хтось віддає перевагу солодку здобу. Головне, дотримуватися техніки створення еластичного тесту, щоб пиріг вийшов повітряним і м’яким.