Іриска цукерка – це цукерки, приготовані за допомогою згущеного молока, цукру, патоки, масла вершкового. Французький квітка ірис став причиною назви цих цукерок. Кондитер Франції Жозюе де Морнас в 1901 році привіз цукерки в Росію. Іриски набирали популярність серед людей, тим часом кондитер звернув увагу на схожу будову листа квітки і цукерки. Ось так і з’явилися в продажу цукерки «Ірис». Зроблено це було для продажу, так як у Франції більше 50-ти років були такі цукерки, тільки під іншою назвою «Таффи».
Користь ірисок
Цукерки ірис містять потрібні і корисні інгредієнти для здоров’я організму.
Масло рослинне дає нам енергію, яке надає сприятливу дію в будівництві нових клітин. Багато жирів і амінокислот міститься в згущеному молоці. Патока забезпечує нас хорошим настроєм та енергією. Іриски можуть містити добавки, наприклад горішки, які сприятливо впливають на розумову діяльність. В цьому випадку іриска буде незамінним продуктом в процесі здачі іспитів.
Шкода ірисок
Також є негативний вплив від вживання такого продукту. Через цукру, що міститься в цих цукерках, може накопичуватися жир, внаслідок чого порушення обмінних процесів. Це звичайно може статися, якщо їсти багато таких цукерок. Зараз люди з’їдають більше калорій, ніж їх витрачають. Ось і доводиться після того як з’їмо смачненьку цукерку потім займатися пробіжками, так би мовити для підтримки здоров’я.
Іриски корисні в малих кількостях, але занадто багато їх є, не варто, щоб не нашкодити здоров’ю.
Важливо знати! У Росії стартувала нова федеральна програма для всіх жінок, які страждають від ожиріння і надмірної ваги «Я за здорове тіло!» В ході програми кожна росіянка зможе спробувати унікальний високоефективний жиросжигающий комплекс “Bee Slim” отримавши 1 баночку абсолютно безкоштовно. Комплекс допоможе за 14 днів в домашніх умовах позбутися від зайвої ваги!
Читати докладніше …
Іриска цукерка на сметані
Даний рецепт простий у приготуванні. Іриски виходять не сильно солодкими зі сметанним смаком.
Дуже легкі і ніжні, що тануть у роті.
Інгредієнти до рецептом «Іриски на сметані» (на 3 порції):
- 30 грам – масла вершкового;
- 220 грам – цукру;
- 220 грам – сметани.
Спосіб приготування домашніх ірисок на сметані:
- Щоб зробити іриски нам знадобиться в однаковій кількості цукор і сметана, і не велика кількість масла. Можна також збільшити пропорцію, для того, щоб зробити більше ірисок.
- У невеликій посудині вливаємо сметану і цукор. Посуд для цієї мети потрібна з нержавійки, через те що ласощі потрібно буде довго готувати на вогні. Ласощі повинно закипіти, на середньому вогні, при цьому весь час потрібно заважати її.
- Спочатку ласощі буде вкрите дрібними бульбашками. Відходити від плити не варто, так як потрібно заважати її.
- Пройде, якусь кількість часу, і ласощі буде нагадувати молоко згущене. Заважати потрібно не тільки зверху, але і внизу, щоб маса не приставала до дна.
- Потім ласощі почне набувати іншого забарвлення, загусне і стане кремовою, це говорить про те, що скоро цукерки будуть готові. Щоб колір ірисок був насиченого кольору, для цього потрібно довше варити. Заважати звичайно буде складніше, але потрібно намагатися це робити швидше.
- І після отримання потрібного відтінку цукерочок можна їх знімати з плити. Потім додати масло і гарненько його перемішати з основною масою.
- Наступний крок полягає в тому, що густу масу потрібно швидко визначити по формах або ж на рівну поверхню. Форми або будь-яку іншу поверхню, на яку збираєтеся викласти густу масу, можна змастити маслом, для кращого застигання.
- Можна використовувати різні формочки (скляні, силіконові і т.д.). Для того щоб легше було роз’єднувати іриски, можна відразу як тільки виклали в формочки іриски, зробити вологим ножем надрізи. Потім залишаємо іриски на деякий час, щоб вони охололи.
- Витягуємо цукерки з формочок, ділимо їх на порції. З кількості даних продуктів за рецептом виходить 260 грам ірисок.
Кавова іриска цукерка
Хто любить каву, думаю, оцінять іриски, приготовані за цим рецептом. Готувати їх часу багато не займе, та й складнощів ніяких не повинно виникнути. За цим рецептом виходить 22 іриски, дивлячись, якого вони будуть розміру, якщо сильно великі, то кількість цукерок буде менше.
Інгредієнти до рецептом «Кавові іриски» (на 10 порцій):
- 30 грам – кокосової стружки;
- 10 грам – зернової кави;
- 100 мілілітрів – Кава еспресо;
- 100 грам – масла вершкового;
- 150 грам – цукру;
- 120 мілілітрів – вершків;
- 100 грам – лісових горішків;
- 30 грам – лимонної цедри.
Іриска цукерка спосіб приготування в домашніх умовах
- Всі необхідні продукти, які будуть задіяні в приготуванні ірисок, перераховані вище.
- У зручній для вас посудині, необхідно розтопити масло вершкове з цукром. Цукор повинен повністю розчинитися, заважати масу потрібно постійно.
- Лимонну цедру ріжемо соломкою середнього розміру.
- Далі цедру поміщаємо цукрову масу.
- Потім вливаємо вершки і каву. Фортеця кави впливає на смакові якості цукерок.
- Масу необхідно довести до загустіння, при цьому не забувати її заважати.
- Маса повинна бути тягучою. Час готування близько 30 хвилинок.
- Після того як маса загусне, необхідно її розлити по формах. Можна зверху присипати зернами кавовими. Ми залишаємо остигати.
- Після охолодження ірису формуємо з нього середнього розміру кульки і мачає їх в стружку кокосову. В середину можна додати лісові горішки.
- Ось і все, кавові цукерки можна їсти. Зберігати їх потрібно в холодильнику.
Медова іриска цукерка
Складові:
- 200 мілілітрів – вершків (не жирний);
- 200 грам – цукру;
- 30 грам – вершкового масла;
- 3 столові ложечки – меду;
- трохи солі;
- рафінована соняшникова олія, щоб змастити формочки.
Іриска цукерка спосіб приготування:
Масло, цукор, сіль і мед висипаємо в каструльку. Далі відносимо на плиту, заважаючи до повного розчинення. Суміш повинна закипіти, потім робимо менше вогонь, уварюємо до появи густоти протягом 30 хвилинок. Суміш буде тягнутися як ниточка. У змащені маслом формочки виливаємо гарячу суміш.
Ми залишаємо остигати, а потім на ніч ставимо в холодильник. Через не дуже хорошої якості вершків, суміш може погано застигнути. Коли вона вариться, все начебто добре, густота прийнятна, але після того як вона постоїть ніч в холодильнику, маса в’язка і густа, а форма не тримається. Можна вийти з цієї ситуації за допомогою морозильної камери.
Рецепт м’яких ірисок на молоці будинку
Цей рецепт допоможе будь-якій людині, який природно любить солодке, приготувати чудові цукерки до чаювання, та й не тільки. Адже завжди хочеться з’їсти щось смачне і корисне. І на виручку приходить цей рецепт ірисок на молоці в домашніх умовах.
Складові:
- 200 мілілітрів – молока топленого;
- 200 грам – піску цукрового;
- 1 шт. – цукру ванільного;
- 2 столові ложечки – меду;
- 30 грам – масла вершкового.
Іриска цукерка спосіб приготування:
- Цукерки іриски роблять на молоці, внаслідок чого в каструльку з щільними стінками поміщаємо молоко.
- Цукор ванільний додаємо до молока.
- Туди ж висипаємо мед і масло. Якщо використовувати якісні та домашні молоко і мед, то цукерки будуть насиченими, смачними і вершковими. Придбати їх зараз не важко, але вони будуть коштувати набагато дорожче.
- Гарненько все змішуємо і розтоплюємо. Протягом 30-ти хвилинок уварюємо на невеликому вогнику. Далі суміш буде в’язкою і карамельного кольору.
- Можна скористатися силіконової формою або ж пластикової, яку потрібно змастити маслом. Далі їдальнею ложечкою заповнюємо формочки карамеллю.
- Потім карамель в формочках повинна охолонути і тільки, потім ставити її на 30 хвилинок в морозильну камеру. Ось і все можна себе побалувати молочними м’якими ірисками з вершковим смаком.
За допомогою цього рецепта можна в домашніх умовах приготувати шоколадні цукерки. Для цього потрібно в рецепт додати просто какао-порошок або ж шоколад темний. І будуть чудові цукерки іриски з шоколадним смаком.
Цукерки іриски в домашніх умовах з вареного згущеного молока
Зараз багато хто помічає, що магазинні ірис цукерки вже не такі на смак, як були в дитинстві. І щоб отримати цей чудовий смак дитинства, для цього багатьом доводиться улюблені ласощі готувати в домашніх умовах. Даний рецепт дуже простий, і для приготування ірисок не потрібна велика кількість інгредієнтів.
Інгредієнти (на 6 порцій):
- 1 баночка – згущеного молока (8,5%).
Спосіб приготування ірисок:
- Згущене молоко переливаємо в глибоку чашку.
- Виставляємо в мікрохвильовці потужність 800 і час 10 хвилинок, далі поміщаємо туди чашку зі згущеним молоком. Через 1-2 хвилини, з мікровалновкі дістаємо чашку, а потім повертаємо її назад. Спочатку згущене молоко буде рідкої і киплячій. Гарненько заважаємо і знову поміщаємо в мікрохвильовку. Залишати без нагляду не варто, так як згущене молоко може побігти через верх.
- Заважаючи, стане помітно, що суміш ставати густуватої і змінює своє забарвлення від кремового до персикового. Треба добре заважати, щоб все було приготовлено рівномірно.
- Після того як суміш уварилася вдвічі, і стала значніше щільніше то можна діставати її.
- Знову гарненько заважаємо і залишаємо остигати. Але не допускайте повного охолодження, то суміш затвердіє і з чашки буде важко витягнути. Приступаємо до формування ірисок.
- Блюдо змащуємо маслом соняшниковим і ложем на нього іриски. Можна також іриски обертати в кальку, тим самим зробити для них оберточки, які попередньо потрібно змастити маслом. Далі ставимо в холодильник.
- Їх також можна зверху посипати какао. Ось і все, цукерки іриски готові, можна насолоджуватися ласощами зі смаком дитинства.
Пару рад з приготування цукерок ірисок в домашніх умовах:
- згущене молоко повинна бути без добавок, тобто якісної, щоб не було відшарування;
- цукерки іриски можна готувати з використанням різного об’єму згущеного молока, але слід пам’ятати про те, що коли вона закипить, то швидко почне підніматися і може втекти. Краще робити велику кількість ірисок за кілька підходів;
- витрачений час на підготовку може бути різним, дивлячись яка мікрохвильовка, краще звертати увагу на забарвлення і щільність суміші;
- діставши з мікрохвильовки згущене молоко, в неї додаємо дві столові ложечки какао і заважаємо, для того щоб в подальшому вийшли шоколадні іриски, і знову ставимо готуватися далі;
- не забуваємо про те, що згущене молоко швидко піднімається, завжди потрібно наглядати і відкривати кришечку. Як можна частіше заважати потрібно, і миска повинна бути з високими бортами.
Цікаві факти:
- Є кілька різновидів ірисок: тягучі, напівтверді, литі напівтверді, м’які, тиражений.
- В Америці в цукерки додають морську сіль, для посилення карамельного смаку.
- Ванільні і шоколадні іриски в деяких країнах називають фадж.
- Відома цукерка «Корівка» родом з Польщі, готується на основі ірису з молока.