Це один з варіантів відомого страви, адже деякі не люблять робити це страва на квасі, кефірі або сироватці. Інгредієнти використовуються стандартні – овочі і зелень.
Калорійність окрошки на воді задоволена низька – вона варіюється в межах 50-70 ккал на 100 г залежно від типу і жирності заправки. Розглянемо покроково з фото, як приготувати окрошку на воді декількома способами.
Класичний варіант
Літній «супчик», приготований по даній рецептурі на сметані, подається на стіл в холодному вигляді. Він чудово освіжає в спекотний день і добре втамовує голод.
компоненти:
- Шинка – 200-300 г;
- Сметана – 1/3 склянки;
- Цибуля зелена і кріп – по пучку;
- Три-чотири яйця;
- Оцет – 3,5 столових ложки;
- Вода – 1,6 літра;
- Картопля і огірочок – по 3 шт;
- Сіль – на смак;
Схема готування:
- Вимиємо і очистимо картоплю, поріжемо на маленькі кубики, викладемо в водичку з додаванням великої ложки оцту. Відваримо до готовності, потім злити рідину;
- Варимо яєчка і охолоджуємо їх, чистимо від шкаралупи і ріжемо маленькими квадратиками;
- Вимиємо і дрібно нашаткувати зелень, квадратиками наріжемо шинку і огірок, інгредієнти складемо в глибоку каструлю;
- Змішаємо в окремій ємності холодну водичку зі сметаною і залишилися оцтом, присолити;
- Масою заллємо продукти в каструлі і акуратно перемішати;
- Відправимо ємність в холодильник мінімум хвилин на 20-30 (найкраще – на ніч). Після цього страву можна розливати по тарілочках і приступати до вживання.
Рецепт з оцтом і майонезом
Така окрошечка готується досить швидко і має приємні смакові нотки з кислинкою.
склад:
- Ковбаска – 250 г;
- Три-чотири картоплини;
- Свіжий огірочок середнього розміру;
- Яйця – 4-5 шт;
- Майонезік і сіль – на смак;
- Вода – 2,5 літра;
- Пучок кропу;
- Оцет 9% – 1,5 столові ложки.
Сам рецепт окрошки на воді виглядає так:
- Відваріть картоплю і очистіть від шкірки, наріжте дрібно і помістіть в підходящу за обсягом посуд;
- Очистіть курячі варені яєчка, ріжте їх і відправляйте до картоплі;
- Так само чинимо з ковбасним продуктом;
- Огірок найкраще натерти на тертці, при цьому блюдо придбає більш насичені смакові якості;
- Подрібніть зелень, посоліть і потовчіть в окремій мисці до виділення соку;
- Змішайте окремо майонезну заправку з оцтом і додайте трохи водички, перемішайте до однорідності;
- Наповніть каструльку водою, попередньо прокип’яченої і охолодженої, змішайте з майонезом і зеленої складової, підсолити за бажанням;
- Подавайте на стіл в охолодженому вигляді, доповніть свіжим хлібом.
Рецептура на воді з майонезом
Окрошечка на майонезі і воді сподобається тим людям, які не дуже переживають про свою фігуру і не рахують калорії, тому що майонезна заправка вважається досить «важкою».
Складові:
- Лимон невеликий;
- Яйця, зварені круто – 4 штуки;
- Три картоплини;
- Майонезік – 200 г;
- Будь-яке варене м’ясо або ковбаса – 300 г;
- Кріп і цибулю зелений – по одному великому пучку;
- Сіль за смаком;
- Фільтрована вода – 1,5 л;
- Огірки – три штуки.
Процес приготування в домашніх умовах:
- Помийте овочі;
- Відваріть картоплю «в Шенель» або запечіть його в фользі в духовці, або ж в СВЧ (відповідно, без фольги). Обчистили готові бульби і поріжте на квадратики;
- Почистіть яєчка і дрібно наріжте;
- Далі подрібніть огірочки. Якщо на них дуже тверда шкірка, або гірка, її потрібно обрізати;
- Потім наріжте м’ясо (ковбасу) і зелень;
- Компоненти складіть в ємність, додайте майонезну заправку і гарненько перемішайте;
- Отриману масу злегка залийте холодною водою, тільки щоб покрити її;
- Збовтуємо все до повного розчинення грудочок майонезу. Потім доливаємо залишки води;
- Подкисляемой страва, щоб присмак його був багатий і насичений. Тому приготування окрошки здійснюється з лимонним фрешем;
- Підсолюємо наше смачна страва і ставимо в холодильник на півгодини або більше.
Можна в кожну тарілку перед тим, як подати на стіл, покласти щіпку давленного молодого часнику. Він додасть страві пікантності.
Окрошка на мінеральній воді
У літній спекотний день окрошка на мінералці – просто незамінна частина раціону харчування.
Склад продуктів:
- Один огуречик;
- Ковбаса – 250-300 г;
- Картопля – 4 шт;
- Сметанка – 100 г;
- Шість яєць;
- сіль;
- Зелена цибуля – пучок;
- Мінеральна вода з газом – 1,5 л.
Інструкція готування самостійно:
- Зваріть яєчка і картоплини, остудіть і очистіть, поріжте їх на середні кубики;
- Так само поступите з ковбасою;
- Половину свіжого огірка подрібніть кубиками, а іншу половину натріть на тертці. Від цього рідину буде мати дуже насиченим смаком, а нарізані огірочки будуть приємно похрускує під час їжі;
- Дрібно наріжте цибулю і змішайте в каструлі об’ємом 3 літри компоненти, залийте їх мінералкою;
- Підсолити і додайте сметанку, все добре перемішайте.
Страва треба трохи охолодити, потім подавати на стіл.