Пісочне тісто використовується не тільки для звичних страв у вигляді печива, тістечок в тарталетках і кошиках, а й для рецептів пирогів. При цьому вишукана випічка може бути не тільки солодкої, але і солоної. Господині, які полюбили такий варіант тесту за простоту в приготуванні, навіть випікають на ньому піцу та інші цікаві страви. Головне правило при роботі з жирним тестом – це попередня витримка в холодильнику і розкочування в прохолодному варіанті, щоб маргарин не встиг розтанути.
Пісне пісочне тісто
Під час дотримання посту не забороняється вживати в їжу випічку, але потрібно дотримуватися деяку обережність у виборі інгредієнтів. Тому рецепт для пирога в пісному варіанті допоможе вимісити смачне пісочне тісто, на основі якого можна приготувати фруктово-ягідні або овочеві пироги.
Складові:
- холодна вода фільтрована – 125 мл;
- рослинне масло холод.отжіма – 125 мл;
- борошно будь-яка (пшеничне, житнє) – 500 г;
- сіль морська дрібна – ½ частина ч.л .;
- цукор тростинний – 1,5 ст.л .;
- ванільний цукор – ½ частина ч.л.
приготування:
Змішуємо в попередньо охолодженій воді масло і сіль, ретельно перемішуємо ложкою.
Збиваємо масу до жовтої піни за допомогою міксера або блендера.
Двічі просіюємо борошно, щоб збагатилася киснем. Якщо вона пресований зі магазинної паперової упаковки, процедуру потрібно повторити три рази. Потім додаємо до неї збиту суміш. Якщо планується прісна солона випічка, будь цукор виключаємо з рецепта пісочного тіста для пирога, але додаємо разом з жирною масою для солодкої.
Замішуємо тісто дерев’яною ложкою, збираючи борошно з країв до середини миски, поки не загусне. Перекладаємо на робочу поверхню присипану борошном і викочуємо до однорідного стану.
Готове тісто охолоджуємо в холодильнику протягом двох годин або довше. Потім випікаємо смачні пироги з різноманітною начинкою, яка дозволена до вживання за церковними канонами.
Сирне пісочне тісто для пирога
З незвичайного пісочного тіста по особливому сирного рецептом для пирога вийдуть унікальні закусочні коржі. Вони будуть відмінним варіантом для випічки з овочами і м’ясом, а також для приготування кошичків для салатів. Ще такий варіант відмінно поєднується з фруктовими та ягідними начинками.
Складові:
- борошно пшеничне в / с – 350 г;
- масло вершкове 82,5% – 150 г;
- жовтки курячого яйця – 2 шт .;
- ароматний твердий сир – від 50 до 100 г;
- сіль – щіпка.
приготування:
- Борошно просіваємо через дрібне сито безпосередньо в миску комбайна або в іншу глибоку ємність. Нарізаємо і закладаємо зверху попередньо охолоджене в холодильнику масло, розрізане на невеликі шматки. Присолюємо заготовку.
- Збиваємо не маленький швидкості до тих пір, поки маса не перетворитися в дрібну крихту. Через брак техніки можна перетерти масло на тертці, але для цього його потрібно попередньо заморозити, щоб не тануло в руках.
- Робимо лунку в середині жирної крихти і додаємо жовтки.
- Втручаємося їх в жирну масу до тих пір, поки вона не перетвориться в еластичне тісто.
- Готовий продукт скочується в кулю, загортаємо в харчову плівку і кладемо в холодильник на 1-2 години. Потім розгортаємо в пласт, покриваємо начинкою і випікаємо смачний пиріг.
Сметанне пісочне тісто для солодких пирогів
Коржі для такого тесту будуть розсипчастими і дуже ніжними за рахунок високої жирності сметани. Для приготування можна використовувати будь-які види густого варення або джему. Але якщо є тільки рідкий варіант, потрібно додати більше борошна. Подавати до столу такий пиріг краще в теплому варіанті.
Складові:
- масло вершкове – 250 г;
- цукор-пісок – 200 г;
- яйце куряче – 2 шт .;
- сметана жирна – 2 ст.л .;
- борошно пшеничне в / с – 600 г;
- сода харчова – ½ частина ч.л .;
- оцет яблучний 3% – 3 ч.л .;
- варення будь-якого смаку – 200 мл;
- сіль – щіпка.
приготування:
- Відокремлюємо один жовток і додаємо до нього ціле яйце. Білок відкладаємо в окремій ємності в холодильник, накривши харчовою плівкою. Збиваємо яйця міксером в густу піну.
- Додаємо цукор і збиваємо кілька хвилин до тих пір, поки маса не збільшитися в об’ємі в два рази.
- М’яке масло, подтаяшее при кімнатній температурі розминаємо ложкою, сметану солимо і додаємо до білої маси. Збиваємо 1-2 хвилини.
- Просіваємо половину борошна в чашу міксера і кладемо зверху соду, погашену оцтом. Включаємо міксер на 3-4 хвилини, щоб тісто стало однорідним.
- Виймаємо його з чаші силіконової лопаткою на завчасно присипану борошном робочу поверхню. Вимішуємо тісто до більш густого еластичного стану.
- Скачує в колобок і загортаємо в харчову плівку або пакет. Ми залишаємо на кухні на 15-30 хвилин, щоб воно стало м’яким. Потім приступаємо до приготування смачного пирога.
Нерідко господині ділять тісто на дві частини і пропускають через м’ясорубку, прокручуючи його в маленькі ковбаски безпосередньо на деко, попередньо посипаний борошном. Потім кладуть начинку і знову крутять з другої шар ковбасок. Випікається таке тісто при температурі 180 градусів.
Класичний рецепт пісочного тіста для пирога
Для приготування пісочного тіста використовують борошно з невеликим вмістом клейковини. В іншому випадку воно виходить тугим, а готовий корж жорстким і грубим. Випікають таке тісто при температурі 230-250 градусів.
Складові:
- смалець – 100 г;
- борошно 1 сорт – 400 г;
- яйце куряче – 2 шт .;
- цедра з ½ лимона;
- цукор буряковий – 1 ч.л .;
- молоко 2,5% – 2 ст.л .;
- ванільний цукор – ½ пачки;
- розпушувач – 1 пакетик.
приготування:
- Борошно в обов’язковому порядку просіюємо один або два рази, а потім змішуємо з розпушувачем.
- Смалець розтираємо з двома видами цукру і борошна до зникнення грудок.
- Поступово додаємо до отриманої крихті яйця, цедру лимона і молоко і вимішуємо тісто середньої консистенції.
- Скачує його в колобок і відправляємо в холодильник охолоджуватися на дві години, загорнувши в пакет.
- Розкачуємо на кухонній поверхні, попередньо присипаної борошном і перекладаємо на деко. Робимо відкритий або закритий варіант пирога з солодкою начинкою.