Якщо вам захотілося пельменів, то звичайно можна сходити в супермаркет або магазин і купити їх. Тільки домашні пельмені не порівняти ні за смаком, ні за якістю з магазинними напівфабрикатами.
При дотриманні маленьких хитрощів приготування домашніх пельменів, бажання купувати магазинні взагалі пропаде. Рецепт пельменів за багато років свого існування сильно змінився, але є традиційний варіант, який давно вже полюбився всім європейцям.
Інгредієнти для тесту на пельмені
- 1/2 кілограма борошна;
- 2 яйця;
- склянка молока;
- 1 велика ложка рослинного масла;
- сіль на власний смак.
Інгредієнти для начинки
- 1/2 кілограма фаршу;
- 1 велика цибулина;
- спеції за смаком.
За даним рецептом виходить зробити 128 пельменів.
Класичний рецепт пельменів не включає молоко. Тільки якщо вам хочеться справжніх смачних домашніх пельменів, то краще використовувати вище наведений рецепт. В крайньому випадку, можна замінити невелику частину молока водою.
Покроковий рецепт
- насипати всю борошно гіркою на обробну дошку або стіл;
- посередині гірки робимо невелику ямку;
- додати в борошно масло і сіль;
- збити окремо яйця;
- перемішати молоко з яйцями;
- поступово, акуратно виливаємо отриману яєчну суміш в борошно;
- вимішуємо тісто таким чином, щоб тісто вийшло монолітним;
- коли тісто буде добре вимішати, його слід залишити на 20-30 хвилин під мискою;
- дрібно нарізаємо цибулю і злегка обсмажуємо його таким чином, щоб він став трохи м’якше;
- в фарш ложем цибулю, сіль, натертий зубок часнику, перець;
- тепер можна ліпити пельмені, тільки спочатку ще раз вимісити тісто;
- поділяємо тісто на кілька однакових шматків і формуємо з кожного ковбаску;
- таку ковбаску потрібно розрізати на маленькі кола, з яких потрібно буде сформувати пельмені;
- кожен кружечок потрібно трохи вмочити в борошні і розкачати качалкою;
- тільки не варто розгортати тісто занадто тонко, інакше тісто розвариться при варінні;
- в кожен кружечок тіста потрібно покласти по чайній ложки м’ясного фаршу і ретельно заліпити краю пельмені;
- в процесі ліплення пельменів, коли ви будете закінчувати їх ліпити, можна поставити воду для пельменів на вогонь;
- після того, як ви наліпили все пельмені, можна їх варити;
- потрібно взяти таку каструлю, щоб пельмені вільно плавали, інакше вони можуть злипнутися;
- тільки не варто брати занадто велику каструлю, інакше пельмені втратять свій смак, аромат;
- тільки спочатку потрібно у велику каструлю з водою покласти 2-3 великих ложок рослинного масла, пів столової човни солі, 2-3 лаврового листа і кілька горошин запашного перцю;
- після закипання води, потрібно злегка зменшити газ і кидати частинами пельмені;
- пельмені потрібно акуратно кидати, не всі відразу, а по кілька штук, паралельно помішуючи їх;
- якщо пельменів вийшло багато, а каструля не дуже велика, то краще зварити частина пельменів, а пізніше решту;
- після того як все пельмені закинули у воду, їх потрібно акуратно перешкодити і чекати поки вони закиплять;
- після закипання домашні пельмені варимо 5-6 хвилин і виймаємо шумівкою;
- заморожені пельмені варяться довше, ніж свіжі, 7-8 хвилин;
- на пельмені ложем шматочки вершкового масла і акуратно перемішуємо.
Поради з приготування
Якщо у вас є достатньо часу, то можна приготувати пельмені в горщику. В такому випадку даний рецепт домашніх пельменів можна не зраджувати. Особливістю пельменів в горщику є те, що їх можна томити з різними овочами, грибами і спеціями.
Рецепт домашніх пельменів дуже простий, але чомусь у багатьох господинь пельмені не виходять. Щоб пельмені вийшли смачніше, не варто суттєво змінювати даний рецепт і спосіб приготування.
Наприклад, якщо замісити тісто і відразу приступити до ліплення пельменів, не давши тісту постояти, то пельмені буде складно ліпити. У тісто слід обов’язково додати масло, тоді тісто вийде слухняним і не липким.
Якщо ви новачок в приготуванні пельменів, то краще тісто замішувати в мисці. Тільки коли тісто буде вимішати настільки, що стане добре відходити від стінок посуду, можна зробити один великий шматок тіста і вимішувати його далі на столі. Тісто слід вимішувати дуже ретельно, інакше буде складно його розгортати і сформувати пельмені. Не варто перестаратися, адже при великій кількості борошна тісто може вийти надто крутим.
Якщо тісто вийшло дуже крутим, то можна додати в нього трохи соняшникової олії. Від масла тісто стане краще, податливі, що не буде липнути. Подібне тісто використовують для приготування вареників, мантів, пиріжків, чебуреків і лазаньї.
Можна трохи змінити рецепт тесту і покласти замість двох, одне яйце. Тісто стане м’якше, але пельмені можуть розваритися. Це потрібно обов’язково враховувати, коли ви будите варити пельмені.
Їли покласти в тісто 1 яйце, то воду для пельменів потрібно більше посолити, а також покласти не 2, а 3 столових ложок соняшникової олії.
Щоб пельмені не були занадто важкими для шлунку людини їх краще подавати з овочевими салатами на соняшниковій олії.
Рецепт начинки пельменів включає тільки чистий свинячий фарш, але можна використовувати частина свинячого, частина яловичого фаршу, в співвідношенні 50 на 50. У фарші використовують різне м’ясо для додання пельменів дієтичного смаку. Наприклад, пельмені зі свинини і яловичини підійдуть для маленьких дітей, діабетиків або просто для тих, хто стежить за своїм здоров’ям.
Рецепт пельменів можна змінювати за власним бажанням. Наприклад, для того щоб поліпшити смак начинки для пельменів, можна зробити лавровий навар. Для цього потрібно закип’ятити 3 склянки води і покласти в неї 2 лаврові листки. Дати покипіти пару хвилин воді з лавровим листом, а потім відключити плиту і дати охолонути навару. Додати 100 грам навару в фарш. Завдяки такій начинці, смак домашніх пельменів стає ніжніше.
Як розкачувати тісто на пельмені
Ліпить пельмені кожна господиня по своєму, тільки різниця в тому, що в однієї це виходить зробити швидше, а в іншої повільніше. Багато господинь люблять ліпити пельмені, розгортаючи один великий круг.
Робиться це в такий спосіб:
- поділяємо тісто на 4 однакових шматка;
- з кожного шматка тесту розкочують один великий аркуш;
- склянкою середніх розмірів видавлюємо кола;
- в кожне коло кладеться фарш, формується пельмень.
Такий спосіб багатьом до вподоби через те, що всі пельмені можна зробити однакового розміру.
Рецепт пельменів підійде для повсякденного столу і для великого торжества. Якщо ви чекаєте гостей і хочете надати пельменів святкового вигляду, то краще використовувати всілякі пельменниці. У такому випадку всі домашні пельмені виходити не тільки однакового розміру, але і однієї форми.
Непогано б, звичайно, подбає про прикрасу пельменів зеленню або овочами. Такі симпатичні пельмені набагато оригінальніше виглядають на столі і викликають більший апетит. Адже куди зручніше покласти маленький пельмешек в рот, а не розрізати його. До того ж, маленькі домашні пельмені смачніше, адже людина може насолодитися одночасно смаком м’яса і тіста, відчути соковитість і аромат страви.
Якщо рецепт домашніх пельменів слід дотримуватися строго, то подача – це ваша особиста перевагу. Пельмені подають з гарячими бульйоном, сметаною, кетчупом, гірчицею і різними соусами. До того ж, пельмені будуть смачніше, якщо їх трохи підсмажити і подати з овочами.