Всім нам з дитинства добре знайомий такий десерт, як безе, але мало хто знає про його різновиди – безе на швейцарській меренге. Цей десерт можна зробити різних форм, кольорів і розмірів. Також можна урізноманітнити швейцарське безе на паличках різними начинками з крему, шоколаду або фруктів. Але спочатку хотілося б поділитися деякими секретами приготування швейцарського безе в домашніх умовах.
Що потрібно знати при приготуванні безе будинку
- Посуд, в якій буде готуватися безе, повинна бути абсолютно сухою і чистою.
- Посуд також повинна бути охолодженою. Для цього перед приготуванням десерту поставте її в морозилку хвилин на 10-15. Посуд для приготування безе краще вибирати з нержавійки, скла або міді. Від ємностей із пластику краще відмовитися, так як вони вбирають жир.
- Необхідно використовувати білки кімнатної температури. Існує думка, що білки повинні бути холодними, але насправді, це тільки сприяє гарному відділенню білка від жовтка, а для кращого збивання ми все-таки рекомендуємо використовувати білки кімнатної температури. Ще один секрет: яйця повинні бути 4-5 денні, такі яйця збиваються краще свіжих.
- Потрібно ідеально відокремити білки від жовтків. Не припустима ні крапля жовтка в білкової маси, інакше безе не вийде. Радимо вам спочатку відокремлювати білки в чашку, а потім переливати в загальну ємність. Таким чином, ви убезпечите себе від непотрібного попадання жовтка в масу.
- Цукор потрібно розчинити повністю. Після процесу збивання не цукор не повинен хрустіти, а маса повинна бути повністю гладка.
- Безе НЕ випікають, його сушать. Часта помилка в приготуванні безе – висока температура в духовій шафі. Важливо дотримуватися температуру не вище 110 градусів. Якщо немає можливості виставити точну температуру, можна, як варіант, на 5-10 см відкрити дверцята духовки.
- Для кращого збивання білків додавайте лимонний сік, кислоту або сіль. Щоб поліпшити текстуру майбутнього безе, досить додати в3 краплі соку лимона або пів грама лимонної кислоти і солі.
- Поспіх ні до чого. Найпоширеніша помилка в приготуванні безе – це додавання занадто великої кількості цукру відразу. Тут важливо додавати цукор поступово і вчасно. Тільки коли білкова суміш при збиванні виросла в 6-8 разів і з’явилися м’які піки, слід додавати цукор. Всипати його слід поступово по 1-2 чайні ложки.
- Безе залежить від погоди. Можливо, звучить дивно, але це так. Якщо за вікном сира або дощова погода і в кімнаті дуже волого, безе може не вийти.
- Шпажки перед випіканням необхідно відмочити у воді, щоб вони не пригоріли.
Тепер, коли вам відомі всі секрети приготування базового безе, розберемо кілька рецептів безе на паличці.
Стандартний рецепт швейцарського безе
склад:
- цукор – 160 грам;
- яєчні білки – 3 шт .;
- шпажки (або швейцарські меренги);
- дрібка солі.
Спосіб приготування:
- Беремо ретельно вимитий і висушену ємність.
- Відокремлюємо білки від жовтків (з урахуванням наших порад вище). Даємо білкам настоятися, щоб вони нагрілися до кімнатної температури.
- Коли білки стали потрібної нам температури, додаємо до них сіль і починаємо збивати. Починати слід з низькою швидкості, поступово нарощуючи її, і коли суміш почне біліти і густіти, можна збільшувати обороти.
- Коли з’явилися вже щільні піки, можна починати додавати потроху цукор. На цьому етапі важливо всипати цукру маленькими порціями, ретельно збиваючи після кожної нової.
- Готова суміш повинна бути щільною і триматися на віночку, що не опадаючи. Є ще один екстремальний спосіб перевірити готовність безе – перевернути миску з білкової сумішшю догори дном. Якщо нічого не випливає, все зроблено правильно.
- Готуємо форму, в якій будемо сушити безе. Застеляємо її пергаментним папером. Щоб вона не стирчала, змастіть трохи маслом.
- Розігріваємо духовку до 100 градусів.
- Білково-цукрову суміш переміщаємо в кондитерський шприц або мішок, відкидають на пергамент і вставляємо шпажки, щоб потім у нас вийшли швейцарські безе на паличці.
- У вже розігріту до 100 градусів духовку поміщаємо наші майбутні безешки. Час приготування десерту залежить від висоти і розміру тістечок. Якщо безе діаметром близько 5 см і висотою близько 2 см, просушувати в духовці коштує година. Якщо ж Пироженко маленькі, то час можна скоротити до 30-40 хвилин.
- По закінченню цього часу духовку вимикаємо, але безе не дісталося, а даємо йому охолонути.
Ось такий нескладний базовий рецепт безе на швейцарській меренге. Взявши його за основу, можна імпровізувати з начинками і смаками, доповнюючи цей легкий десерт шоколадом, какао, джемом, кокосовою стружкою або горіхами.
Шоколадне безе на паличках
склад:
- цукор – півсклянки;
- яєчні білки – 4 шт .;
- цукрова пудра – півсклянки + для прикраси 2 ч.л .;
- какао – чверть склянки + 2 ч.л. для декору;
- швейцарські меренги (шпажки).
Спосіб приготування:
- Беремо білки кімнатної температури, вбиваємо їх в суху, чисту миску і збиваємо на середній швидкості поки суміш не почне біліти і густіти.
- Тепер можна додавати цукор невеликими порціями і збивати далі вже на більшій швидкості. На заключному етапі збивання додаємо цукрову пудру. Збиваємо далі до освіти густих щільних піків.
- Коли суміш досить загусне, додаємо какао-порошок і ретельно втручаємося його лопаткою.
- Духова шафа розігріваємо до 100-110 градусів.
- Деко застилає пергаментним папером.
- Шоколадно-яєчну масу перекладаємо в кондитерський шприц або мішок, відкидають на застелений деко і вставляємо меренги. Діаметр одного безе зазвичай близько 5 см.
- Підсушувати шоколадне безе на швейцарській меренге в духовці протягом години. Десерт повинен стати сухим і злегка твердим. Коли все готово, залишаємо безешки всередині хвилин на 15.
- Змішуємо залишки цукрової пудри і какао-порошку. Посипаємо сумішшю готові безе.
Рецепт швейцарського безе на паличках
склад:
- яєчний білок – 3 шт .;
- цукор – 170 грам;
- харчовий барвник;
- ванільний цукор і ваніль.
Спосіб приготування:
- Обережно відокремлюємо білки від жовтків.
- До чистих білків кімнатної температури додаємо ваніль і цукор. Перемішуємо. Ставимо на водяну баню.
- Швидко помішуючи, підігріваємо білки з цукром, поки він не розчиниться.
- Тепер масу переливаємо в міксер і збиваємо спочатку на низьких оборотах, потім поступово підвищуємо. За бажанням додаємо харчової гелевий барвник.
- Ретельно збиваємо, поки не утворюються густі щільні піки.
- Деко застилає пергаментом, і відкидають на нього безе за допомогою кондитерського мішка. Вставляємо в кожну безешки шпажку.
- Духовку розігріваємо до 100 градусів.
- Ставимо безе випікатися на годину-півтора, залишивши невелику щілину між дверцятами і шафою.
- Щоб безе НЕ розм’якли, відразу їх не дістаємо, а даємо охолонути в духовці.
- У підсумку повинні вийти сухі і красиві безе на паличках.
Рецепт горіхового безе на паличках
склад:
- яєчні білки – 2 шт .;
- фундук (будь-горіх на ваш смак) – 60 грам;
- цукор – 120 грам;
- дрібка солі;
- шпажки.
Спосіб приготування:
- Для початку слід трохи обсмажити горішки на сухій сковороді.
- Обсмажені горіхи подрібнюємо в блендері.
- Розігріваємо духову шафу до 180 градусів.
- Форму для випікання або деко застилає пекарської папером.
- Готуємо безе, як зазначено вище в базовому рецепті.
- Коли почали утворюватися перші білкові піки, додаємо обсмажені горіхи і обережно все перешиваємо лопаткою.
- Столовою ложкою викладаємо білково-горіхову суміш на деко.
- Випікати слід близько 20 хвилин. Безе повинні злегка потріскатися зверху.
- Готові тістечка остудити в духовці.
Персикове безе на паличках
Для безе:
- яєчні білки – 2 шт .;
- персиковий конфітюр – 1 ст. ложка;
- цукрова пудра – 120 грам;
- щіпка лимонної кислоти;
- меренга.
Для персикового конфітюру:
- третину стиглого або 5-6 шматочків замороженого персика;
- вода – 2 ст. ложки;
- ванілін – чверть чайної ложки.
Спосіб приготування:
- Нагріваємо духовку до 150 градусів.
- Відокремлюємо білки від жовтків. Доводимо білки до кімнатної температури.
- Поки гріється духовка, приготуємо конфітюр. Для цього дрібно нарізаємо персики, складаємо їх в каструльку і заливаємо водою. Ставимо на вогонь і варимо, помішуючи. Коли персики пом’якшають, всипаємо цукор. Продовжуємо варити, помішуючи, поки цукор не розчиниться. Одержаний персиковий конфітюр перебиваємо в блендері, викладаємо на тарілку охолоджуватися.
- За стандартом збиваємо цукор і білки.
- Коли з’явилися перші білкові піки, потроху додаємо в суміш столову ложку конфитюра.
- Висаджуємо отриману суміш на деко, вставляємо шпажки, і ставимо випікатися.
- Ми залишаємо безе в духовці до повного охолодження.
Існує величезна безліч різноманітних рецептів безе. Його можна зробити різних квітів, форм, розмірів. Так, наприклад, можна зробити безе на паличках просто склеїти готові половинки десерту шоколадом або кремом, а посередині помістити шпажку.
Як варіант, можна зробити безе з шоколадною начинкою. Для цього перед тим, як висаджувати білкову суміш, на деко викладіть кубики шоколаду, а зверху вже «тісто».
Важливо знати!
У Росії стартувала нова федеральна програма для жінок, бажаючих схуднути «Я за здорове тіло!» Ви можете отримати 1 баночку жиросжигающего комплексу “Bee Slim” абсолютно безкоштовно.
Схуднути за 14 днів …
Безе часто використовують кондитери в якості декору для різних тортів і тістечок. Для цього на вже готову поверхню торта кремом кріплять безешки різних форм і розмірів так, щоб вийшов гарний узор.Еслі безе не вийшло
Навіть у кондитерів з досвідом не завжди може вийти цей білковий десерт, тому не турбуйтеся.
«Зіпсовану» білкову масу можна перелити в форму для випікання і обсушити, як зазвичай ми це робимо з безе. У підсумку вийде корж з безе. Можна зробити кілька таких коржів, змастити їх будь-яким кремом, і вуаля, смачний торт-безе готовий.
Ще одним варіантом виправлення ситуації буде приготування чогось схожого на бісквіт. Всі ми знаємо, що бісквіт складається з білків, цукру і борошна. Тому для цього в збиту яєчно-цукрову суміш потрібно додати борошно (на 3 білка 70-80 грам борошна) і ретельно перемішати. Виливаємо отримане тісто в форму і випікаємо при температурі 180 градусів хвилин 40. Даємо бісквіту охолонути, і змащуємо улюбленим кремом.