Традиційно в Великдень на столі з’являються фарбовані яйця і паску. Багато господині не наважуються приготувати таку складну випічку. Адже є повір’я: якщо паску не вдасться – рік буде невдалим. Мультиварка геть викорінить це марновірство. Адже кухонні помічниця гарантує чудовий результат. Але будь-який рецепт змусить потрудитися доведеться на славу.
Ароматна випічка «Весняний луг»
Паска в мультиварці вийде пишним, смачним і дуже ароматним. Рецепт для дріжджового тіста простий, але вимагає уваги і часу.
складові
- Яйця – 3 шт. (Великих, домашніх)
- Молоко – 200 мл (1 склянка)
- Борошно вищого сорту – 4.5-5 ст.
- Цукор – 200 гр.
- Масло вершкове – 150 гр.
- Дріжджі сухі – 11 гр. (Або 40 гр. Сирих пресованих)
- Ізюм – 100 гр. (Можна більше)
- Сіль – ¼ ч.л.
- Ваніль або ванільний цукор – за смаком.
Для глазурі:
- Яйце – 1 шт.
- Цукрова пудра – 100 гр.
- Посипання кольорова карамельна.
Для прикраси випічки виберіть кілька пакетів посипання. Підійде різнобарвна з дрібних кульок. І кілька – з різних фігурок. Також підберіть прикраси з кондитерської мастики на пасхальну тематику.
приготування
- Потрібно приготувати родзинки без кісточок, колір на ваш розсуд, але краще світлий. Заливаємо окропом і залишаємо на 30-40 хвилин. Після цього відкидаємо на друшляк, щоб пішла зайва рідина і розкладаємо на паперовому рушнику для обсушування. Перед відправкою в тісто потрібно родзинки обваляти в борошні для рівномірного розподілу по тесту.
- Молоко нагріваємо до температури 37-38º, заливаємо їм дріжджі. Додаємо пару ложок цукру і розмішуємо. Відправляємо в тепле місце до появи пухирців. На це піде 20-30 хвилин.
- Беремо три яєчні жовтки з половиною цукру, що залишився і збиваємо в тугу піну. Додаємо в опару разом зі склянкою просіяного борошна. Акуратно перемішуємо і знову відправляємо в тепле місце для розшарування. Якщо ви використовуєте сухі дріжджі – на 30 хвилин, якщо сирі – на годину.
- Додаємо ще склянку просіяного борошна і ретельно вимішуємо. Одним з головних секретів вдалого і смачного паски є вимішування. Чим краще тісто вимішати – тим краще. Знову залишаємо в теплі.
- Масло розтираємо з яєчними жовтками і рештою цукру до однорідної маси. Якщо масло щойно з холодильника – натріть його на тертку, так буде краще розтирати з сухими інгредієнтами.
- Змішуємо олійно-цукрову масу з подошедшим напівфабрикатом на тісто. Просіваємо решту борошна, додаємо в неї сіль і ванілін. Починаємо замішувати тісто. Знадобиться трохи більше або трохи менше борошна. Це залежить від різних факторів: вологість борошна, величина яєць, жирність масла.
- Ретельно вимішуємо не менше 15 хвилин, щоб не липло до рук, було еластичним і шовковистим на дотик.
- Ми залишаємо ще на годину, щоб добре підійшло.
- Чашу змащуємо рослинним маслом і присипаємо борошном, щоб паска добре «вийшов» після випічки.
- Викладаємо тісто, щоб воно займало приблизно третина обсягу. Знову залишаємо для розшарування на 15-20 хвилин.
- Вибираємо режим «Випічка» на 1 годину. Готовність перевіряємо бамбуковою паличкою. Протикаємо паску – і якщо паличка залишається чистою, випічка готова.
- Рецепт глазурі. Яєчний білок розтираємо з цукровою пудрою до отримання тугий маси. Викладаємо її на поверхню готового, ще гарячого паски, трохи захоплюючи боки. Якщо глазур приготувати правильно – вона не потече. Як тільки трохи підсохне – прикрасьте глазур’ю.
Діставати з чаші потрібно акуратно. І ні в якому разі не ставте відразу паску «на ноги». Він може деформуватися. Рецепт простий – краще покладіть набік і періодично перекочуйте.
Паска «Ароматний»
Не дуже простий рецепт для приготування випічки. Але такий паску в мультиварці коштує витрачених зусиль.
складові
- Борошно вищого сорту – 1 кг.
- Молоко – 500 мл.
- Дріжджі – 60 гр. свіжих або 11 гр. сухих
- Яйця – 5 шт.
- Цукровий пісок – 280-300 гр.
- Масло вершкове – 300 гр.
- Ізюм без кісточок – 150-200 гр.
- Цедра 1 лимона.
- Сіль – 1/3 ч. Л.
Для глазурі білої:
- Яєчний білок – 1 шт.
- Цукрова пудра – 4-5 ст. л. з гіркою
- Лимонний сік – 1 ст. л.
Для глазурі шоколадної:
- Цукор-пісок – 8 ст. л.
- Какао-порошок – 2 ст. л.
- Молоко – 4 ст. л.
- Масло вершкове – 50 гр.
приготування
- Молоко розігрійте, але не кип’ятіть. Розтопіть в ньому масло і розчиніть цукор. Можна не додавати весь, якщо не любите дуже солодку випічку. Остудіть суміш до 30º.
- Змішайте дріжджі з борошном. Якщо використовуєте свіжі дріжджі – розчиніть їх в невеликій кількості молока і залиште на кілька хвилин, щоб вони повністю розійшлися в рідині. Паска в мультиварці вийде однаково смачним і пишним на будь-якому вигляді дріжджів, але з сухими процес буде швидше.
- Висипати борошно в миску і додайте рідку складову. Вимішуйте тісто до тих пір, поки воно не перестане приставати до рук і країв посуду. На це піде 15-20 хвилин. Процес трудомісткий, так що сміливо можете підключати домочадців.
- Миску накрийте рушником або харчовою плівкою і залиште для розшарування. Для цього буде потрібно 1-1.5 години.
- Ізюм вимити гарячою водою, підсушити і пересипати борошном, щоб вони рівномірно розподілилися по тесту.
- Білки відокремити від жовтків, один залишити для змащування паски перед випічкою.
- Жовтки розтерти з ложкою цукру до білого кольору і ввести їх в тісто, коли воно в обсязі збільшиться в два рази.
- Білки збити в тугу піну в окремій ємності і додати до тесту. Добре вимішати. Борошно не потрібно додавати, навіть якщо вам здасться, що тісто трохи слабенько.
- Під час замішування введіть в тісто родзинки і лимонну цедру. Знову відправте в тепле місце для розшарування. Важливо знати, що протяги погано впливають на процес схожості тіста. Чи не стукайте і не відкривайте часто рушник.
- Готовність тесту визначається по приємному спиртовому запаху і при натисканні повільно вирівнюється. Його обсяг повинен збільшитися в 2-2.5 рази.
- Зробіть «обмінку» – злегка притисніть тісто по периметру і в центрі. Знову дайте підійти. На це піде знову 1-1.5 години.
- Форму змастіть рослинною олією і трохи присипте борошном, щоб готовий паску добре виймався.
- Тісто розділіть на порції, щоб кожен кульку займав 1/3 чаші. Залиште для розшарування. Коли тісто займе ¾ чаші (через 15-20 хвилин), встановіть режим «Випічка» на 50-60 хвилин. Готовність визначайте бамбуковою паличкою. Якщо потрібно – збільште час випікання.
- Щоб приготувати білу глазур, збийте білок з цукровою пудрою в густу піну. Нею покрийте ще гарячий паску в мультиварці і залиште практично до повного охолодження. На той час глазур повністю підсохне.
- Рецепт шоколадної глазурі: беремо цукор і поміщаємо його в каструлю. Додаємо какао-порошок і змішуємо. Вливаємо молоко, інтенсивно перемішуємо, щоб маса стала практично однорідною. Ставимо на плиту і доводимо до кипіння. Додаємо масло і ще раз кип’ятимо, безперервно помішуючи, протягом 1-2 хвилин. Знімаємо з плити і даємо трохи охолонути.
- Набираємо в ложку невелика кількість глазурі і тонкою цівкою малюємо на білій глазурі малюнки-павутинки. Зверху прикрасьте карамельної присипкою.
Паска в мультиварці спекти значно простіше, ніж в духовці. Він завжди виходить пишним, смачним і ароматним. Рецепт універсальний.
Великдень «Сирна радість»
Рецепти смачного і соковитого частування з сиру на Великдень дуже різноманітні. Великдень в мультиварці – улюблені ласощі дітей і дорослих.
складові
- Сир жирний (домашній) – 350 гр.
- Цукрова пудра – 80 гр. (за смаком)
- Яйця курячі великі – 2 шт.
- Борошно пшеничне або крупа манна – 50-70 гр.
- Ізюм або цукати – 30-40 гр.
- Вершки (жирні) – 20-25 гр.
приготування
Рецепт випічки такої сирної паски дуже простий. І її можна спекти в маленьких формах, що значно скоротить час приготування.
- Домашній сир не повинен кислих. Якщо використовуєте магазинний – беріть жирний. Сир перетираємо через дрібне сито або подрібнюємо блендером.
- У сирну масу вливаємо вершки і додаємо цукрову пудру. Гарненько перемішуємо, щоб домогтися однорідності.
- Манку або муку (її потрібно просіяти) додаємо в сирну масу і знову перемішуємо.
- Яєчні жовтки розтираємо з цукром до білого кольору і з’єднуємо з сирною масою.
- Білки збиваємо в тугу піну і додаємо до сиру. Ретельно перемішуємо.
- Ізюм та цукати заливаємо окропом на кілька хвилин. Воду зливаємо і обсушуємо на паперовому рушнику. Перед додаванням в сирну масу обсипаємо його борошном або крохмалем, щоб рівномірно розподілити по тесту.
- Всі разом гарненько перемішуємо, щоб маса була однорідною.
- Форми (візьміть силіконові або будь-які інші для маленьких кексів). Змастіть їх маслом і злегка присипте борошном. Викладіть тісто в формочки.
- Встановіть режим «Випічка» на 30-40 хвилин. Залежно від потужності приладу час може варіюватися.
Після звукового сигналу витягніть формочки з чаші і дайте їм трохи охолонути. Зверху прикрасьте шоколадною глазур’ю або присипкою.
В рецепт можете вносити зміни в залежності від ваших смакових уподобань.