Шаурма – блюдо народів Сходу, яке складається з начинки, загорнутої в лаваш або піту (національний азіатський хліб). Найважливіша складова, яка об’єднує всі компоненти в єдине, соковите і гармонійне блюдо – це соуси для шаурми. Вони зустрічаються в самих різних варіантах, і у кожного кухаря є свій кращий секрет готування.
У цьому матеріалі ми розглянемо, як приготувати соус для шаверму в декількох інтерпретаціях покроково і з фото, щоб без жодних зусиль побалувати своїх близьких чудовою і корисною їжею.
Сирний соус для шаурми
Сирна заправка – це унікальна «річ», яка підійде до будь-якої страви і дуже сподобається навіть вибагливим гурманам.
Необхідні інгредієнти:
- 2 зубчики часнику;
- 100 мл вершків (20%);
- 100 г сиру.
Схема приготування:
- Натремо на тертці з дрібними дірочками часник і сир;
- Наллємо в сковорідку вершки, доведемо до кипіння, потім прісиплем сиром (він повинен розплавитися);
- Додамо часничок, за бажанням – поперчити, приберемо з вогню;
- Дамо охолонути і настоятися деякий час.
Класична рецептура
В якості основи справжньої заправки для шаверму, як в кіосках, служать майонез і кисломолочні продукти. Приправа виходить не жирної, і не занадто рідкою, що важливо для швидкої і хорошою просочення начинки і лаваша.
Склад продуктів:
- По 100 г сметани, майонезу, кефіру;
- Щепоть перцю чорного;
- Часниковий зубчик;
- Сіль – на смак;
- Гострий червоний перець – на розсуд.
Інструкція готування:
- Перемішуємо до однорідної субстанції майонез, кефір, сметану. Підмішуємо часник, пропущений через прес, присаливаем і перчимо;
- Ми залишаємо смачну заправочку настоятися 15 хвилин.
У соус для шавухі за бажанням можна класти кетчуп, рубану зелень, улюблені спеції.
Другий варіант класичної рецептури
Соус для шаверму в домашніх умовах готується швидко і просто, не займаючи багато часу. Відрізняється неповторними смаковими якостями і оригінальністю, тому що в нього додаються пікантні приправи.
Потрібні компоненти:
- 0,5 маленької ложечки цукру;
- Чайна ложка соку лимона;
- По 50 г майонезу, ряжанки, сметани (15%);
- Паприка, каррі, хмелі-сунелі, сіль – на смак;
- 2 часникові часточки.
Процес приготування:
- Наливаємо в будь-яку ємність по 50 г кисломолочних продуктів і майонезу, додаємо лимонний сік, солимо, цукор;
- Додаємо трохи хмелі-сунелі, паприки, каррі. Важливо не переборщити зі спеціями, можна потім ще підкласти їх на смак;
- Часник пропускаємо через чеснодавку, все ретельно вимішуємо.
Бажано, щоб підлива постояла ніч в холодильнику. Тоді всі інгредієнти просочаться один одним, і вийде дуже смачна і незабутня «річ».
Гостра часникова приправа для шаурми
Такий рецепт високо оцінять прихильники здорового харчування, тому що в ньому відсутній майонез, а присутні тільки натуральні компоненти.
Вам знадобляться:
- 2 маленькі ложечки гірчиці;
- Стакан кефіру;
- Голівка часнику;
- Півсклянки олії;
- 4 яєчних жовтки;
- 2-3 гілочки петрушки;
- Мелений червоний перчик – на лезі ножа;
- Чайна ложка солі;
- Чорний перець – 1/2 маленької ложечки.
Готуємо часниковий соус для шаурми:
- Збиваємо поступово жовтки з гірчицею і кефіром. Присолюємо, перчимо, перемішуємо;
- Не перестаючи збивати, підливати тоненькою струменем масло рослинне, додаємо продавлений пресом часничок;
- Розміщуємо підливу на годину в холодильник. Перш, ніж вжити, приправляємо дрібно нарубаної зеленню.
Така заправка добре гармонує з шавермой з яловичини або курки.
Біла приправа зі сметани
Цей сметанний соус чудово поєднується з бараниною і не забиває дух м’яса запашними приправами.
складові:
- Великий огірок;
- 3 стрілки цибулі зеленого;
- 250 мл сметани;
- Пучок кінзи;
- 2 зубчики часнику;
- 0,5 маленької ложки зіри;
- 2-3 великі ложки масла рослинного;
- Сіль – на смак.
Як готувати білий соус:
- Якщо у огірка жорстка шкірка, очистимо її. Потремо огірочок на тертці з дрібними дірочками;
- Припустимо крізь прес часник. Кінзу і зелену цибулю дрібно нашаткувати;
- У сметану додамо зелень, тертий огірок, мелену зіру, часничок, присолити, гарненько розмішати;
- Введемо маслечко, знову перемішати.
Вийшов досить простий, але дуже апетитний і ароматний продукт.
Червона томатна приправа для шавухі
Томатний соус користується великою популярністю і виходить соковитим і некалорійним. Його бажано поєднувати з нежирним м’ясом, тоді і шаурма НЕ буде сухою.
Список інгредієнтів:
- По одному болгарського перцю, цибулину, помідору;
- 4 зубчики часнику;
- Склянка соку томатного;
- 2 великі ложки олії оливи;
- За 0,5 чайної ложечки коріандру і чорного перцю;
- Невеликий пучок кінзи і базиліка;
- Сіль за смаком;
- Столова ложка лимонного соку.
Як зробити соус для шаурми:
- Видалимо насіння у болгарського перчика, очистимо цибулину;
- Обшпаримо томат окропом, знімемо шкірку;
- Самостійно за допомогою блендера подрібнити овочі до кашкоподібного стану або скористаємося м’ясорубкою;
- Змішаємо овочеву масу з томатним соком, видавимо часничок, додамо дрібно порізану зелень, масло, приправи, сік лимона, присолити, все перемішати ретельно. Нехай маса настоїться.
Томатна підлива буде дуже хороша до м’яса, приготованого на грилі.
Заправка горіхова зі сметаною
Чудово підходить для шавухі з куркою. Волоські горіхи підсушують, перемелюють за допомогою кавомолки або товчуть в ступці.
компоненти:
- Столова ложка мелених горішків;
- 150 г сметани;
- перець;
- кінза;
- 2 часникові часточки;
- Маленька ложка соєвого соусу;
- Сік лимона або оцет – на смак.
Домашній рецепт:
- З’єднаємо сметану з соєвим соусом, присолити, поперчити;
- Дрібно порубати кинзу без гілочок, подрібнити часничок і відправимо в сметану;
- Підсиплю горіхи, гарненько розмішати;
- Кінзу можна замінити петрушкою. Якщо сметана солодкувата, можна підлити трохи яблучного оцту або лимонного соку.
Приправа вершкова з кунжутом
Для її приготування бажано взяти вершки жирністю 15-20%. Майонез йде як добавка, але його можна на розсуд замінити сметанкою або йогуртом.
продукти:
- Кунжут – 15 г;
- Майонез – 50 г;
- Вершки – 150 мл;
- Велика ложка гірчиці;
- Половинка лимона;
- Сіль.
Детальна інструкція готування:
- Вершки перемішати з майонезом, додамо гірчицю;
- Видавимо лимонний сік, поділлям до загальної маси, присолити;
- Висиплю кунжут на сковорідку, злегка підсмажити до рум’янцю. Весь час перемішуємо, щоб не допустити підгоряння зерен;
- Змішаємо обсмажені кунжутне зернятка з вершковою масою, і кулінарний шедевр готовий.
Корисні поради для приготування соусу
- Для красивого, насиченого кольору додамо яскраві компоненти – ароматну спецію карі, зелень, солодку паприку, яскравий кетчуп. При цьому суміш вийде не тільки з іншим відтінком, а й з новим смаком;
- Для більш ароматною і смачною підливи зелень перетремо в посуді з іншими спеціями. Часник теж найкраще розтерти або пропустити крізь прес;
- Частину, що залишилася заправку викидати не варто. Візьмемо пластиковий контейнер і заморозимо її. Потім цим соусом можна маринувати м’ясо, перед смаженням натирати птицю і використовувати його для інших різних страв.
- Продукт зберігають не більше доби. Якщо ви хочете приготувати його про запас, часничок додавайте за 15 хвилин до готування шаверму.