Рецепт заварних пряників – дуже старий. Його готували ще наші бабусі і прабабусі. І за багато років свого існування рецепт пережив істотні зміни. Ми розглянемо найпопулярніший рецепт заварних пряників.
Складові
- 3/4 склянки меду;
- 1/4 склянки води;
- 3 склянки борошна;
- чайна ложечка прянощів;
- 1 яйце;
- 100 грам вершкового масла;
- 100 грам сметани;
- столова ложка коньяку;
- півсклянки цукру;
- півсклянки води;
- 1 білок;
- 100 грам джему (на ваш смак);
- 1 жовток.
Приготування
- потрібно приготувати медове тісто заварним способом;
- в каструлю покласти масло, мед, налити воду і нагріти до 70 ° C;
- просіяти борошно;
- після того як все закипить, прибрати каструлю з вогню;
- додати прянощі, борошно в каструлю і ретельно, швидко її перемішуємо, щоб не було грудочок;
- каструлю можна потім поставити на вогонь і поварити тісто пару хвилин, постійно помішувати;
- потім каструлю з тестом прибрати з вогню і остудити тісто;
- додати яйця, сметану;
- добре вимісити тісто;
- повинно вийти еластичне тісто;
- трохи посипати стіл борошном;
- поділити тісто на однакові невеликі кульки;
- кожен кульку треба розкачати;
- за допомогою склянки видавлюємо круглі форми пряників;
- в центр кружечків ложем трохи густого джему;
- потім збираємо всі краї кружечка розкачане тісто і защипуємо краю зверху;
- змащуємо деко олією, викладаємо пряники швом зліпки вниз;
- розігріваємо духовку до температури 220-240 ° С;
- змащуємо все пряники яєчним жовтком і ставимо в духовку;
- випікати пряники близько 15 хвилин;
- поки пряники печуться можна зробити глазур;
- збиваємо добре білки в густу піну;
- цукор кип’ятимо з водою;
- потім гарячий сироп тонким струменем вливаємо в білки, постійно збиваючи білки;
- додати ванілін до збитим білкам;
- нагріваємо глазур до 60 ° С і глазіруем все пряники в одній великій мисці, перемішуючи їх прям руками;
- можна покривати глазур’ю пряники за допомогою пензлика;
- ставимо глазуровані пряники у вимкненому, але ще не остигнула духовку, і сушимо.
Вибирають температуру випікання в межах 220-240 ° С, в залежності від товщини пряників.
Рецепт заварних пряників, приготований в домашніх умовах, не складний, але потрібно враховувати деякі нюанси. Тісто має вийти не липким, а пластичним і слухняним.
Не варто замішувати дуже круте тісто, так як пряники не зможуть достатньо піднятися і можуть вийти жорсткими. Якщо ж зробити надто м’яке тісто, то пряники вийдуть безформними.
Рецепт повинен зацікавити тих господинь, які люблять готувати про запас. Адже пряники можуть довго зберігатися.
Рецепт заварних пряників в ідеалі використовувати при наявності домашніх, натуральних продуктів. Пряники, приготовані в домашніх умовах, особливо смачні і апетитні. Адже пряники з домашньої сметани, варення і яєць не можна порівняти з магазинної випічкою. І смак не той, і аромат не той.
Заварні пряники можна готувати з різними варенням, кислим або солодким, в залежності від уподобань. А якщо немає часу пряники можна просто посипати цукровою пудрою.
Пряники з шоколадно-сливової начинкою оцінять і діти, і дорослі.
Складові:
- 100 грам меду;
- 30 грам вершкового масла;
- 250 грам борошна;
- 150 грам цукру;
- по половині чайної ложечки соди і прянощів;
- 1/3 стакан води;
- 1 яйце;
- 8 столових ложок пудри цукрової;
- шоколадно-сливова паста.