Листковий пиріг з м’ясом і картоплею
Якщо ви любите випічку з листкового тіста, то можна приготувати смачний пиріг з картоплею і м’ясом. Такий пиріг виходить дуже апетитним, а готувати його можна з абсолютно будь-яким м’ясом в тому числі з куркою. Якщо зі свинини і баранини – начинка вийде більш жирна, а якщо з куркою, то більше дієтичної. Тож почнемо!
Набір продуктів
тісто
- 1 стакан кип’яченої води;
- 3 склянки борошна;
- 1 чайна ложка цукру;
- 1 чайна ложка солі;
- 1 пачка вершкового масла або маргарину;
- 3 столових ложки соняшникової олії.
начинка
- 500 або 600 грам курячого філе (або готовий фарш);
- 3 великих картоплини;
- 2 цибулини;
- 1 яйце;
- сіль;
- трохи чорного меленого перцю;
- зелень за смаком.
Покрокова інструкція
- Для того щоб приготувати листкове тісто необхідно взяти велику миску, висипати в неї три склянки просіяного борошна, а в середину влити олію.
- Постійно помішуючи вилити холодну підсолену і підцукровані воду. Потрібно все добре перемішати.
- Вимісити тісто до однорідної маси і розкачати його в тонкий пласт. Змастити його половиною пачки масла, згорнути тісто навпіл, а потім ще один раз навпіл. Покласти в целофановий пакет і відправити на 1 або 2 години в холодильник, потім знову його дістати, розкачати і намазати залишилася частиною масла. Згорнути в конверт і відправити в холодильник ще на одну годину.
- Поки тісто буде знаходитися в холодильнику можна приступити до підготовки інгредієнтів для начинки. Для початку займемося м’ясом (куркою) – порізати на дрібні шматочки куряче філе, потім цибулю, а також попередньо почищені картоплини кубиками, збити і посолити яйце, порізати зелень.
- Готове листкове тісто розділити на 2 частини так щоб одна була трохи більша за іншу. Більшу частину розгортаємо прямокутником. Кладемо його на деко попередньо, покритий пергаментом.
- Викладаємо м’ясом або фаршем перший шар, який необхідно поперчити і посолити. Зверху викладаємо цибулю, після картопля, на нього трохи зелені. Далі, полити начинку половиною яйця, іншу половину залишити для змазування пирога зверху.
- Частина, що залишилася тесту необхідна нам для того, щоб зробити верхівку для пирога. Розкачуємо тісто і акуратно накриваємо пиріг зверху, защипуємо краю, змащуємо яйцем.
- Відправляємо пиріг при температурі 180 градусів на 40-45 хвилин в духовку.
Рецепт листкового пирога з картоплею
Набір продуктів
тісто
- 3 склянки борошна;
- кип’яченої вода (1 склянка);
- сіль (чайна ложка);
- цукру (чайна ложка);
- соняшникова олія (3 столових ложки);
- вершкове масло або маргарин (1 пачка);
начинка
- картопля (600 грам);
- цибуля (750 грам);
- сіль (3 чайні ложки);
- чорний мелений перець (1 чайна ложка);
- інші приправи (за смаком);
Покрокова інструкція
- Починаємо готувати. Шаткуємо на тертці тонкою соломкою картопля, отримані нарізані часточки складаємо в глибоку миску.
- Шаткуємо тонкими кільцями цибулю. Відправляємо до нашої картоплі.
- Далі, начинку солимо і заправляємо спеціями. На час отставляем в сторону, вона нам ще стане в нагоді, але трохи пізніше.
- Беремо кілограм листкового тіста (приготувати тісто можна, як в першому рецепті), ділимо на 2 частини. Бажано щоб одна частина була набагато менше інший, інакше верхня скоринка буде дуже товстою. Ту частину, яка більше розгортаємо в прямокутний пласт приблизно 3-4 міліметри.
- Викладаємо нашу раніше приготовлену начинку, а поверх неї кладемо вершкове масло або ж 100 грам вершкового маргарину.
- Розкачуємо решту тіста в такий же прямокутник, укладаємо його поверх начинки і закріплюємо краю. Із залишків тіста можна зробити відмінні прикраси для нашого пирога.
- Підготовлений до випічки пиріг зверху змащуємо жовтком. Ставимо в розігріту духовку на 20 хвилин і приблизно на 200 градусів. Після закінчення часу змінюємо температуру на 180 градусів і знову відправляємо на 20-25 хвилин в духовку. Чекаємо поки листковий пиріг з картоплею зарум’яниться. Готовий пиріг подаємо до столу.
Існує безліч видів смачних пиріжків та пирогів з листкового тіста. Вони не відрізняються особливою складністю, а приготувати їх можна з різними начинками. З несолодкими: сиром, овочами м’ясом або ж з солодкими такими як: яблука, варення і вишня. Однак в даних рецептах ми розглянули тільки несолодкі варіанти деяких смачних пирогів з картоплею з листкового тіста: з куркою або фаршем.
Такі пироги досить прості у виготовленні, але тим не менш допоможуть будь-якої господині гідно зустріти гостей і порадувати своїх домочадців. Будь то пиріг з м’ясом або без нього, він виходить дуже смачним, ніжним, соковитим.
Приємного вам апетиту!